Vragen over uw vrijwilligerswerking? Kom naar onze intervisiebijeenkomsten

Intervisiebijeenkomsten vrijwilligerswerk

Werkt u als erfgoedprofessional met vrijwilligers? Fijn zo. Het is een meerwaarde voor een organisatie. Toch is het normaal dat u vragen heeft wanneer u werkt met vrijwilligers. Komen er bepaalde thema’s of vragen steeds terug? Vindt u hier geen concrete oplossing voor? Wilt u zich laten inspireren door verhalen van anderen die ook met vrijwilligers werken? Dan zijn deze intervisiebijeenkomsten vrijwilligerswerk helemaal voor u.

In het voorjaar van 2018 organiseert FARO zes intervisiebijeenkomsten, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. U kunt zelf kiezen aan welke bijeenkomst u deelneemt.

Verloop van de intervisie

  1. FARO organiseert per provincie en in Brussel een intervisiegroep, telkens van 13.30 tot ongeveer 16 uur.
  2. Elke intervisiegroep is te gast bij een (erfgoed)organisatie die actief met vrijwilligers werkt. De gastorganisatie leidt de namiddag in met een korte toelichting over haar vrijwilligersbeleid.
  3. Na deze introductie houden we de intervisie: de bedoeling is dat elke deelnemer één vraag naar voren schuift. Tijdens de sessie zoeken we met de andere deelnemers naar antwoorden op die vraag. De gastspreker geeft advies en voedt de discussies. De moderatie is in handen van Gregory Vercauteren en/of Tine Vandezande.

Voorbeelden van vragen die aan bod kunnen komen zijn:

  • Hoe kan ik feedbackgesprekken houden met mijn vrijwilligers?
  • Ik wil vrijwilligers inschakelen voor een inventarisatieproject. Hoe zoek ik de juiste vrijwilligers?
  • Hoe kan ik omgaan met spanningen tussen vrijwilligers onderling?
  • Mijn erfgoedorganisatie staat voor grotere veranderingen. Hoe en wanneer kan ik de vrijwilligers betrekken bij deze veranderingen?
  • Aan het einde van de bijeenkomst evalueren we en beslissen we of er nog een vervolgbijeenkomst komt voor deze intervisiegroep.

Voor wie?

De intervisiegroepen zijn er voor erfgoedprofessionals die met vrijwilligers werken. De bijeenkomsten zijn gratis. De enige voorwaarde is dat u bereid bent om een vraag voor te leggen en dat u mee nadenkt over de vragen die de andere deelnemers inbrengen.

Er kunnen maximaal vijf mensen deelnemen per regionale intervisiegroep. Zijn er veel meer kandidaten voor eenzelfde intervisiegroep? Dan ontdubbelen we de groep en brengen we medewerkers met eenzelfde profiel (archiefmedewerkers, museummedewerkers, lokale erfgoedprofessionals …) samen.

Waar en wanneer

  • Lommel: 13 maart, Museum De Kolonie, Kolonie 77, 3920 Lommel
  • Kortrijk, 19 maart, Cafetaria van het Museum Kortrijk 1302, Begijnhofpark z/n, Kortrijk
  • Bornem, 20 maart, Gemeentehuis Bornem, Broekstraat 42, 2880 Bornem
  • Diest: 27 maart, CC Den Amer, Nijverheidslaan 24, 3290 Diest
  • Gent: 10 april, Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent
  • De bijeenkomst in Brussel organiseren we in samenwerking met Erfgoedcel Brussel. Hiervoor volgt nog een aparte uitnodiging in de loop van het voorjaar van 2018.

U kunt zich inschrijven via onze kalender (zoek op de data die hierboven staan).

Gregory Vercauteren