Vrijwilligerswet in de praktijk: een kritische blik

Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het cultureel-erfgoedveld. Om die vrijwilligers beter te beschermen, voerde de wet van 3 juli 2005 een verzekeringsplicht in voor de vrijwilligersorganisaties. De wet moest ervoor zorgen dat vrijwilligers beter weten wat hen te wachten staat. Ze werd dan ook aangekondigd als een belangrijke stap naar een betere erkenning en positionering van het vrijwilligerswerk. Op 1 januari 2007 is de wet nog uitgebreid, met een aansprakelijksheids- en verzekeringsregeling.

Uit de praktijk blijkt nu dat de regelgeving aanleiding geeft tot onduidelijkheden en interpretatieproblemen. Het is bijvoorbeeld niet altijd duidelijk welke feitelijke verenigingen precies onder het toepassingsgebied van de vrijwilligerswet vallen. Ook leven vragen over de reikwijdte van de verzekeringsplicht, de minimumgarantievoorwaarden, de collectieve verzekering van de Federale Overheid en de gratis collectieve verzekering van de Nationale Loterij.

Op vraag van de minister voor Sociale Zaken heeft de Hoge Raad voor Vrijwilligers een adviesnota opgesteld over de aansprakelijkheids- en verzekeringsproblemen in de vrijwilligerswet. Deze nota geeft een duidelijk en verhelderend beeld van de voornaamste knelpunten en is daarom ook nuttige lectuur voor elke organisatie die werkt met vrijwilligers.

Download het Advies Hoge Raad voor Vrijwilligers verzekeringen (pdf, 251kb)

Meer informatie over de vrijwilligerswet vindt u op de website van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw.

Gregory Vercauteren