Workshops: 14-18 van dichtbij

Hebt u plannen voor een project over de Eerste Wereldoorlog in uw gemeente? Dan helpen we u graag op weg! Dit voorjaar organiseren Heemkunde Vlaanderen, FARO, het Instituut voor Publieksgeschiedenis en het Vlaams Vredesinstituut in iedere provincie een praktijkgerichte workshop. Met deze workshops willen we inspiratie en kapstokken aanreiken voor lokale projecten over de Eerste Wereldoorlog.

Hoe zien deze workshops eruit? Eerst krijgt u informatie over nieuwe inzichten in het historisch onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog, zoals dat onlangs werd samengebracht in de inspiratiegids 14-18 van dichtbij. Vervolgens gaan we zelf aan de slag. In kleine groepjes verkennen we hoe een concreet erfgoedproject over de Groote Oorlog er in uw gemeente kan uitzien: welke thema’s kan u behandelen? Welke bronnen en welk cultureel erfgoed kan u hiervoor gebruiken? En hoe kan u dit project naar een breder publiek brengen? Ofwel: hoe maakt u de sprong van inhoud naar vorm?

Voorgeschiedenis
Deze reeks workshops is inmiddels het derde vormingsinitiatief over de Eerste Wereldoorlog waaraan FARO meewerkt. In juni 2011 organiseerde FARO samen met het projectsecretariaat '100 jaar Groote Oorlog' een conferentie waarin we reflecteerden over hoe we op een hedendaagse en respectvolle manier konden omgaan met het hele herdenkingsverhaal.

In het voorjaar van 2012 organiseerden FARO en het projectsecretariaat een reeks workshops in de vijf provincies. Met deze workshops wilden we toen vooral thema's aanreiken voor mogelijke projecten.

In de workshops die we in het voorjaar van 2013 organiseren, gaan we een stap verder en werken we met de deelnemers een concreet project uit over de Eerste Wereldoorlog in de eigen gemeente. Daarbij maken we gebruik van de inzichten uit de inspiratiegids 14-18 van dichtbij. Geïnteresseerden kunnen dit boek nog steeds aankopen via de website van ACCO.

Voor wie?
Deze workshop richt zich tot lokale cultuur- en erfgoedwerkers die een project willen uitwerken over de Eerste Wereldoorlog (heemkundige kringen en andere erfgoedverenigingen, erfgoedcellen, cultuurbeleidscoördinatoren, lokale musea, lokale archieven, particulieren …)

Programma
Het concrete programma van elke workshop maken we in de loop van volgende weken bekend.

Praktisch
Tijdstip: 18.30 tot 21.30 uur

  • Oost-Vlaanderen, woensdag 20 maart 2013: Wondelgem (exacte locatie nog te bepalen)
  • West-Vlaanderen, woensdag 24 april 2013: Stadhuis, conferentiezaal stadhuis – Botermarkt 2, Roeselare
  • Antwerpen, maandag 6 mei 2013: Zaal ’t Parkske, Edegemsestraat 26, 2640 Mortsel
  • Limburg, woensdag 15 mei 2013: Documentatiecentrum De Barrier, Luikersteenweg 244, 3920 Lommel
  • Vlaams-Brabant woensdag 22 mei 2013:Cultureel Centrum Het Gasthuis, Gasthuisstraat 22, 3200 Aarschot


Interesse?
Inschrijven kan via de website van Heemkunde Vlaanderen of door een mail te sturen naar peter.vanwichelen@heemkunde-vlaanderen.be. Snel inschrijven is de boodschap, want het aantal deelnemers per sessie is beperkt tot 30.

Partners
Deze vormingenreeks is een samenwerking van Heemkunde Vlaanderen, FARO, het Vlaams Vredesinstituut en het Instituut voor Publieksgeschiedenis. Ook de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen werken mee aan de workshops.
 

Gregory Vercauteren
Eerste Wereldoorlog
Wereldoorlog I
100 jaar Groote Oorlog
Cursus