Aanvraag kwaliteitslabel erkend archief of erfgoedbibliotheek: FARO organiseert begeleidingstraject

Bibliotheek van het British Museum te Londen, anoniem, naar C. Dammann, 1869. Publiek domein via Rijksstudio.

Archieven en bibliotheken kunnen via het Cultureelerfgoeddecreet elk jaar een kwaliteitslabel voor een culturele archiefinstelling of erfgoedbibliotheek aanvragen (*). Deze aanvraag moet uiterlijk op 15 januari ingediend worden bij het departement CJM. FARO start dit voorjaar met een begeleidingstraject.

Waarom een kwaliteitslabel aanvragen?

Een kwaliteitslabel toont aan dat het cultureel erfgoed in uw organisatie in goede handen is, dat er zorg- en duurzaam mee wordt omgesprongen en dat het wordt beheerd volgens de regels van de kunst. Het schept vertrouwen tegenover derden voor bijvoorbeeld bruiklenen, schenkingen, samenwerking of wetenschappelijk onderzoek. En het geeft de samenleving garanties over de toegankelijkheid en de toekomst van het cultureel erfgoed. 

Het kwaliteitslabel vormt ook een voorwaarde om een indeling op regionaal of Vlaams niveau aan te vragen voor een werkingssubsidie. Lees meer informatie over het kwaliteitslabel op de website van het Departement CJM.

Begeleidingstraject

Omdat het indienen van een dergelijke aanvraag een hele klus kan zijn, start FARO met een begeleidingstraject. Tijdens dit traject gaan we tijdens een reeks collegegroepen en met de hulp van (ervarings)deskundigen in op vragen en uitdagingen die u ontmoet bij het invullen van het aanvraagformulier. Zo kunnen instellingen die een aanvraag indienen, leren van elkaar.

Wenst u graag deel te nemen aan het traject? Stuur dan tegen uiterlijk 30 april een e-mail met uw contactgegevens naar Jacqueline van Leeuwen: jacqueline.vanleeuwen@faro.be. De datum van de startvergadering, de frequentie van de samenkomsten en de te behandelen thema’s bepalen we in samenspraak met de deelnemers.

(*) En voor musea?

Musea die op zoek zijn naar meer informatie over een kwaliteitslabel en/of begeleiding bij het indienen van hun aanvraag, nemen best contact op met Mieke Van Doorselaer, FARO-adviseur musea via mieke.vandoorselaer@faro.be.

Foto: Bibliotheek van het British Museum te Londen, anoniem, naar C. Dammann, 1869. Publiek domein via Rijksstudio.

Jacqueline van Leeuwen