Hoe verrijkt u collectiestukken met mondelinge geschiedenis?

Oudere dame vertelt aan jongere collega. Foto: Age Cymru via Unsplash

Ineens is het zover: een gewaardeerde collega gaat met pensioen. Betekent dat dan ook dat al diens kennis en kunde onherroepelijk verloren gaat? Niet als u een traject van kennisborging opzet. FARO maakte enige tijd geleden al een stappenplan om dat op een doordachte wijze te doen. U vindt er concrete tips en voorbeelden om ervoor te zorgen dat het afscheid voor alle partijen een fijne ervaring wordt.

Titelpagina handreiking

De recente publicatie van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) sluit daar mooi bij aan. In het kader van het programma Erfgoed van de 20e eeuw werd immers een handreiking gemaakt voor het afnemen van collectie-interviews. Die zijn erop gericht om belangrijke contextinformatie bij collectiestukken beter te documenteren voor de toekomst. Hoe is dit collectiestuk tot stand gekomen? Wie heeft het verzameld? Waarom kwam het in het museum terecht? Welke tentoonstellingen zijn ermee gemaakt? Hoe is het gerestaureerd?

Zo'n interview kunt u afnemen met een oud-collega, maar natuurlijk ook met de kunstenaar, diens erven, met restauratoren, curatoren of een bredere gemeenschap. Voor al die gevallen biedt de handreiking praktische aanbevelingen en concrete tips om het interview vlot te laten verlopen.

De basis is een stappenplan dat erop gericht is om het collectie-interview nadien vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar te maken, zodat velen ermee aan de slag kunnen.

Vooral de checklist achteraan is bijzonder handig. Hier vindt u immers heel wat vragen om over na te denken bij de opstart van zo'n traject, zoals:

 

  • Wat is de aanleiding, waarom vindt het gesprek nu plaats?
  • Naar wat voor soort informatie bent u op zoek? (met voorbeelden)
  • Welke doelgroep moet nadien met het resultaat aan de slag kunnen?
  • Wat is de gewenste presentatievorm? (met voorbeelden)
  • Voor welke interviewer kiest u dan?
  • En voor welk interviewtype?
  • Welke interviewmethode is geschikt?

U vindt er ook een inspirerende vragenlijst voor het voeren van gesprekken over collectiestukken.

Kortom: neem deze beknopte publicatie zeker eens door!

FARO organiseert ook in 2024 verschilende bijeenkomsten over mondelinge geschiedenis. Achter de schermen werken we ook aan een basiscursus. Hou dus zeker onze kalender en de blog in de gaten, of neem een kijkje in ons dossier op de Erfgoedwijzer.

Foto: Age Cymru via Unsplash

Jacqueline van Leeuwen
mondelinge geschiedenis