Kan je het geheugen vertrouwen?

oude dame wordt getroost

De Antwerpse Elisa is 84 jaar en woont in een rusthuis. Ze is "een beetje verward" en vertelt veel verhalen over vroeger. Een verhaal komt telkens terug, over haar jeugdliefde Bob. Ze vertelt dat ze van hem een kind heeft gekregen dat voor adoptie werd afgestaan. Haar dochters zijn verbijsterd, want ze hebben nog nooit van Bob gehoord, laat staan van een verloren broer.

Drie jonge radiomaaksters gaan op zoek naar Bob en naar de realiteit achter deze herinnering. Hun zoektocht duurt zes afleveringen en voert langs archieven en erfgoedbibliotheken. De drie jonge vrouwen scrollen door microfilms, doorzoeken databanken van oude kranten en spitten namenlijsten uit. Bovendien gaan ze op bezoek bij Douwe Draaisma, de specialist als het aankomt op herinneren en vergeten: mogen ze zomaar geloven wat Elisa vertelt? Hoe werkt het geheugen eigenlijk?

Bob, van het Audiocollectief Schik, is om meerdere redenen echt de moeite waard om te beluisteren:

  • Het is in de eerste plaats een straf verhaal dat heel goed gebracht wordt met mooie stemmen en prachtige zinnen: een streling voor het oor.
  • Het doet nadenken over de rol van het geheugen en de kritische zin bij mondelinge geschiedenis en gesprekken met ouderen.
  • Het geeft een frisse blik op hoe buitenstaanders archieven ontdekken en is meer dan goede reclame voor onze sector!
  • Het heeft de Filmfonds DocLab Interactive Grant gewonnen, "een prijs die in het leven is geroepen om interactieve projecten van Nederlandse bodem te stimuleren. Het gaat om projecten die urgent en innovatief zijn, van hoge artistieke kwaliteit en met internationale potentie". Helemaal verdiend volgens ons!

Kortom: maak in de kerstvakantie tijd voor dit verhaal, dat u gratis kunt beluisteren via VPRO Dorst. En als u graag eerst de makers even aan het woord hoort, beluister dan ook het fijne interview met hen in Interne Keuken.

Jacqueline van Leeuwen
Lezing of presentatie