Makelen door Nederlandse musea: een paar mooie voorbeelden

Op 10 november 2011 vond in Dordrecht een interessante studiedag plaats over musea en gemeenschapsvorming. De organisatie was in handen van het project 'Community Museums:Past and Present' (Erasmusuniversiteit Rotterdam) en het Erfgoedhuis Zuid-Holland. We maakten er kennis met een aantal interessante Nederlandse projecten:

  •  Het Museum Rotterdam gaat op zoek naar hedendaags cultureel erfgoed in het project 'De stad als muse'. Vorig jaar zoomde het museum in op een buurt in reconversie en de impact daarvan op het leven van de vrouwen in de wijk, wat resulteerde in de glossy Every Women. Dit jaar staat mantelzorg centraal. Neem zeker eens een kijkje op hun website.
  • Het Dordrechts Museum heeft een vaste 'afdeling' in het Dordrechts Ziekenhuis. Op vraag van die laatste trouwens. In wachtzalen en een aantal consultatieruimtes zijn afbeeldingen en verwijzingen naar het museum aangebracht. Een initiatief dat al leidde tot meer bezoekers. Het museum is daarnaast ook te vinden op straat, in de etalages, in de wijk en op de school. Een klein tipje van de sluier wordt opgelicht op hun website
  • SCEN, of Stichting Computer Erfgoed Nederland, focust op het erfgoed van de automatisering en de ICT. Ze maakten een inventaris van het erfgoed en organiseren onder andere cursussen over behoud en beheer van computers. Alles verloopt in nauwe samenwerking met privéverzamelaars en bedrijven die hun oude apparatuur bewaren. Ga zeker eens kijken op hun website
  • Het museum de Lakenhal in Leiden, heeft vorig jaar haar bezoekers betrokken bij 'Werk in uitvoering'. Het publiek kon geen tentoonstelling bezoeken, maar wel over de schouders meekijken bij het registreren van objecten uit het depot. Meer daarover is te lezen in hun persbericht.

Al deze projecten sluiten aan bij de publicatie Makelaardij in erfgoed dat FARO samen met KATHO en tapis plein eerder dit jaar publiceerde (en dat u nog steeds tegen verzendingskosten kunt bestellen).

Jacqueline van Leeuwen