Neem deel aan het tweede Afrikaans-Europese Museumslab

Wereldkaart. Foto: Explorer Bob via Pixabay

Het MuseumsLab is een internationaal trainingsprogramma over de toekomst van musea in Afrika en Europa. Het programma, dat in 2021 van start is gegaan, heeft tot doel duurzame netwerken tot stand te brengen in beide continenten. Samen met meer dan 100 docenten, sprekers en mentoren uit Afrika en Europa wil het MuseumsLab 2022 niet alleen musea veranderen, maar ook maatschappelijke veranderingen stimuleren door urgente thema's als sociale rechtvaardigheid en klimaatverandering aan te kaarten. Een unieke kans voor jonge museumprofessionals om hun horizon te verbreden, ervaringen uit te wisselen en heel wat inspiratie op te doen.

Opzet?

Een compact, digitaal workshop- en bijscholingsprogramma in Berlijn en Kaapstad met een residentie van twee weken in een Europees museum en een cocreatiefase van een week in Zuid-Afrika. Het programma loopt tussen mei en september 2022.

Inhoud?

Actuele vraagstukken op het gebied van museummanagement, maatschappelijke impact en verantwoordelijkheid, lokalisatie van content, en ook praktische aspecten van musea als instellingen in de 21e eeuw, verdeeld over drie modules:

  • Module 1: Verstrikte geschiedenissen en de toekomst van culturele herinneringen
  • Module 2: Collecties en onderzoek
  • Module 3: Communicatie en strategisch management

Wie kan deelnemen?

Jonge kaderleden van Afrikaanse en Europese musea (Fellows). 

Meer weten

Meer informatie en een aanvraagformulier om deel te nemen, vindt u op deze website. Ook hier vindt u bijkomende toelichting.

Afbeelding: Explorer Bob via Pixabay

Jacqueline van Leeuwen