Oproep: focusgroepen voor beroepsprofielen conservatie-restauratie

Restauratie van een manuscript. Foto: Adam Winger via Unsplash

De voorbije jaren ontwikkelde de Vlaamse cultureel-erfgoedsector in samenwerking met FARO, het Departement Onderwijs en het Agentschap Onroerend erfgoed, een aantal beroepskwalificaties. Een aantal voorbeelden zijn deze voor behoudsmedewerker erfgoederfgoedregistrator en data-conservator (volgt binnenkort). Deze profielen bevatten de competenties van beroepsbeoefenaars en vormen een brug naar opleidingen in het formele onderwijs.

In 2022 staat het opstellen van profielen in het domein van de conservatie-restauratie op het programma:

  • de conservator-restaurator;
  • de preventieve conservator;
  • de depotbeheerder.

Voor deze profielen werd enkele jaren geleden al een aanzet gemaakt, en het is nu tijd om die af te werken. Dat kan alleen met beroepsbeoefenaars uit archieven, bibliotheken, musea en depots. Alleen zij kunnen immers inschatten of de activiteiten en de competenties het werk in de praktijk weerspiegelen. We zijn dus op zoek naar praktijkmensen die samen de profielen willen ontwikkelen of voorstellen willen nalezen. 

FARO, AHOVOKS, het Departement Cultuur, Jeugd, Media en het Agentschap Onroerend Erfgoed organiseren in maart een eerste bijeenkomst om het globale kader toe te lichten en concrete afspraken te maken. We gaan daarbij ook expliciet na of er drie verschillende profielen nodig zijn. Na de paasvakantie gaan er werkgroepen aan de slag die per profiel vier of vijf keer zullen vergaderen. We ronden het werk af tegen december 2022. 

Wil u helpen om ervoor te zorgen dat deze profielen het werkveld goed weerspiegelen? Geef u dan voor 1 maart op als contactpersoon bij Jacqueline van Leeuwen. U kunt ook bij haar terecht voor meer informatie over deze beroepskwalificaties.

Foto: Adam Winger via Unsplash

Jacqueline van Leeuwen