Participatie en cocreatie: twee postgraduaten om kennis mee te maken

Volgend academiejaar bieden twee postgraduaatsopleidingen steun bij het opstarten van participatieve trajecten: het postgraduaat 'Multimedia & Communicatie. Sociaal en participatief gebruik van nieuwe media’ (Genk) en het postgraduaat 'Kunst in Samenwerking met Mensen' (Geel). De inschrijvingen van beide opleidingen zijn gestart, er snel bij zijn is de boodschap.

Postgraduaat Kunst in Samenwerking met Mensen (Geel)

Kunstenaars, procesbegeleiders, wetenschappers en ondernemers slaan in deze opleiding de handen in elkaar en zetten vernieuwende projecten op met zeer diverse deelnemers. De opleiding is sterk praktijk- en projectgericht. Duo’s van kunstenaars en sociale coaches ontwikkelen een project i.s.m. de deelnemers van de stageorganisatie. De inhoud van het project kan vele vormen aannemen: sociaal-artistiek werk, kunst- en cultuurparticipatie, kunsteducatie, sociaalartistiek ondernemerschap, artistiek-sociale actie, erfgoededucatie ...

Eén academiejaar deeltijds projectmatig leren én realiseren met vaste lesdag op woensdag, stage en projecten in het tweede semester. Tijdens de opleiding schrijven de studenten onder begeleiding een goed onderbouwd projectdossier i.s.m. de organisatie waar ze stage lopen, dat ze indienen bij de desbetreffende overheid. Indien het project goedgekeurd wordt door de overheid, kunnen ze solliciteren bij de organisatie om dit project in duo uit te voeren.

De kostprijs is 950 euro. Opleidingscheques worden aanvaard. Deze opleiding is een samenwerkingsproject tussen Thomas More en de kunstacademies van de stad Geel. Met medewerking van Welzijnszorg Kempen en het Cultuurcentrum De Werft. Meer informatie vindt u hier.

Postgraduaat ‘Multimedia & Communicatie. Sociaal en participatief gebruik van nieuwe media’ (Genk)

Het belang om publiek of klanten actief te betrekken in de werking van organisaties wordt algemeen erkend. Media spelen hierbij een steeds belangrijkere rol door hun sociale en democratische karakter en maken zo alternatieve vormen van samenwerking, participatie en communicatie mogelijk. Hoe u actieve participatie en cocreatie met uw publiek nu zelf kunt bereiken in uw eigen organisatie is echter niet altijd even gemakkelijk. Daarom ontwikkelde de Media, Arts en Design faculty C-mine, het postgraduaat ‘Multimedia & Communicatie. Sociaal en participatief gebruik van nieuwe media’. De deelnemers in het postgraduaat worden uitgedaagd om individueel een sociaal en participatief project binnen de eigen organisatie te ontwikkelen en te implementeren.

Gedurende een jaar, aan de hand van zes verschillende modules, krijgen deelnemers inspiratie, feedback en coaching om hun sociale, participatieve media projecten voor te bereiden en verder te ontwikkelen. Zowel een kritische reflectie over het gebruik van nieuwe media, het toepassen van participatieve methoden in de eigen werkcontext, het opbouwen van intern en extern draagvlak voor het project en projectmanagement komen aan bod tijdens dit postgraduaat. De cross-disciplinaire samenstelling van de groep van deelnemers zorgt voor interessante uitwisselingen over de verschillende sectoren heen. Toonaangevende nieuwe media-experts, onderzoekers, ontwerpers, kunstenaars en projectcoaches zoals o.a. Liesbeth Huybrechts (SocialSpaces CUO), Katleen Gabriels (iMinds), Luc De Schryver (O2C2), Evi Swinnen (timelab), Nik Baerten (Pantopicon), Sofie Verhalle (Talking Heads) en Veerle Vandersluys (Play & Game) zorgen er tijdens dit Postgraduaat voor dat uw nieuw media project echt tot bloei komt in uw eigen organisatie.

Het postgraduaat telt 20 studiepunten en duurt één jaar. Tweewekelijks is er op dinsdag les van 13.00 tot 20.00 uur op campus C-mine van de Media, Arts & Design faculty in Genk. De lessen starten op dinsdag 23 september 2014. De kostprijs van het postgraduaat bedraagt 1.350 euro.

Schrijf u in voor vrijdag 4 juli in, om zeker te zijn van een plaats. Het aantal deelnemers is door de interactieve opleidingsaanpak beperkt tot achttien. Dinsdag 1 juli, van 17.00 tot 20.00 uur organiseert de campus C-mine, C-mine 5 in Genk, nog een infomoment over dit Postgraduaat. De coördinator van de opleiding, Laura Braspenning, zal dan aanwezig zijn voor informatie en om uw vragen te beantwoorden.

Vragen? Neem contact op met de coördinator van het postgraduaat Laura Braspenning laura.braspenning@khlim.be – tel. +32 (0) 487 925 098. Meer informatie vindt u ook op www.participatiemedia.be

Jacqueline van Leeuwen