Collectiezorg als motor van duurzaamheid?

Ingang van het Belvedère in Wenen. Foto: Rudy en Peter Skitterians via Pixabay

Bent u er ook bij, op 16 mei in Lamot, Mechelen? Tijdens het Groot Onderhoud buigt FARO zich samen met u en honderden andere deelnemers over het klimaat, en meer bepaald over welke rol we als cultureel-erfgoedsector te spelen hebben. Want dat we nú moeten handelen, daarover bestaat geen twijfel meer.

Collectiezorg is een kerntaak van veel organisaties in onze sector en prominent aanwezig in de werking van de organisatie. Daarom is het interessant om uzelf de vraag te stellen: hoe kunnen we vanuit de dagelijkse zorg voor erfgoedcollecties bijdragen aan duurzaamheid? Waar gaan beide hand in hand? Of waar zijn ze soms elkaars tegenpolen?  

Een goedgevulde sessie

Aan de hand van twee voorbeelden gaan we in de sessie 'Collectiezorg als motor van duurzaamheid?' dieper in op deze vragen. Gaandeweg ontdekken we hoe planmatig werken tot een duurzamere collectiezorg kan leiden. Of hoe u ook anderen kunt betrekken bij uw duurzame collectiezorg, zoals bv. de eigen collega’s of externe partners.

Livia Snauwaert en Sarah Verplancke van Erfgoedcel Brugge stellen in de sessie een mooi voorbeeld voor van een projectmatige aanpak. Heel wat kerken krijgen momenteel een andere invulling waardoor vaak een waardering en eventueel ook een herbestemming van het aanwezige erfgoed zich opdringt. Het ene stuk is natuurlijk al waardevoller dan het andere. Wat te doen met de minder waardevolle of weinig unieke stukken die geen nieuwe erfgoedbestemming kunnen krijgen? Een erg boeiend verhaal over hoe ook minder waardevolle objecten tóch een nieuw leven kunnen krijgen. Iets wat op zich zeker geen evidentie is. Kom meer te weten over de aanpak van dit project tijdens de presentatie van Livia en Sarah.  

Benedicte Dierickx van M Leuven getuigt op haar beurt van de meer planmatige/trajectmatige aanpak in het museum. Benedicte vertelt ons meer over hoe men binnen de brede organisatie het omvattende duurzaamheidsverhaal heeft uitgerold. Met veel aandacht voor de rol van de eigen werkstructuur en het museumbeleid. Maar evenzeer met praktische hands-on tips over hoe men daarbij precies te werk is gegaan en met de nodige praktijkvoorbeelden uit het domein van de collectiezorg.

En u?

Maar natuurlijk willen we ook u graag aan het woord laten tijdens deze sessie. Heeft u zelf vragen? Twijfelt u over een specifieke aanpak? Zoekt u richting voor uw plannen? Grijp dan deze kans en richt uw bedenkingen rechtstreeks tot de sprekers of de andere deelnemers. Of heeft u interessante tips of ervaringen die u met ons kunt delen? Aarzel dan niet om ze in de groep te gooien: wijzelf én uw collega’s zullen u er dankbaar om zijn. Bovendien maken we er zo met z’n allen gegarandeerd een boeiende en leerrijke sessie van!

Wachtlijst

De inschrijvingen voor het Groot Onderhoud zijn sinds eind vorige week afgesloten. Als u toch nog kans wil maken op een (spreekwoordelijk) toegangskaartje kunt u zich melden voor de wachtlijst, via collega Sofie Van Kerkhoven (sofie.vankerkhoven@faro.be).

Er komt, zoals elk jaar, een verslag van het gebeuren. U kunt de foto-, film- en tekstverslagen van de voorbije edities nalezen op onze website. Bent u wel ingeschreven? Dan ontvangt u tijdig alle informatie om deel te nemen. U wordt alleszins verwacht op dinsdag 16 mei voor een Groot Onderhoud dat qua urgentie en relevantie zijn gelijke niet kent

Tekst: Julie Lambrechts, i.s.m. collega Wouter Lammens.
Foto: Rudy en Peter Skitterians via Pixabay.

Julie Lambrechts