Conservatie-restauratie en perceptie. Wij doen het in België goed, toch?

What's your story?

Op donderdag 22 maart 2018 organiseert FARO een socratische dialoog waarin we aan de hand van casestudies onze percepties over de kwaliteit van restauraties onder de loep nemen.

Het socratisch gesprek is een methode die kan gebruikt worden voor een prikkelende vraag waarvoor geen eenduidig antwoord bestaat. Het is dus niet de bedoeling om antwoorden te geven of een eigen mening door te drukken. Het doel is om te begrijpen wat er achter de vraag zit, en waarom die tot discussies, debat of ruzie leidt. Een socratisch gesprek draait om het beter begrijpen van de situatie in het werkveld, en het beter begrijpen van collega’s. Het is een interessante methode, die u dwingt na te denken over waarom u op een bepaalde manier denkt en handelt.

Primeur in Vlaanderen

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert reeds zes jaar bijeenkomsten naar het model van het socratisch gesprek, steeds met groot succes. Dit voorjaar zal FARO deze methode ook in Vlaanderen introduceren. In 2018 heeft Erfgoeddag als thema ‘Kiezen’. 2018 werd bovendien ook uitgeroepen tot 'Europees jaar van het cultureel erfgoed'. Beide evenementen vormen de aanleiding voor ons eerste socratisch gesprek met als titel Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de … van ’t hele land? Conservatie-restauratie en perceptie. Wij doen het in België goed, toch?. Het brede erfgoedveld, van archeoloog tot museumcurator, wordt uitgenodigd om transdisciplinair te reflecteren over het maken van conservatie- en andere zorgkeuzes met betrekking tot erfgoed.

Interesse?

Praktische informatie over de socratische dialoog vindt u terug in de FARO-kalender.

Twijfelt u of deze bijeenkomt wel iets voor u is? Lees dan zeker het verslag van mijn deelname aan een socratisch gesprek. Warm aanbevolen!

Julie Lambrechts