Erfgoedwetenschappen centraal op Parijs' symposium

Parijs. Foto: Pexels via Pixabay

Op 15 en 16 maart 2022 zoomt het symposium Un patrimoine pour l’avenir, une science pour le patrimoine in op erfgoedwetenschappen in al hun diversiteit. Zowel het Louvre als de Bibliothèque nationale de France (BnF) vormen het stijlvolle decor voor dit evenement, dat wordt georganiseerd in het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Uitgangspunt van het symposium is dat erfgoedwetenschappen niet alleen bijdragen aan de bescherming van erfgoed, maar ook een centrale rol te spelen hebben bij het begrijpen en aanpakken van sociale, culturele, ecologische, economische en politieke vraagstukken. Hoe kunnen erfgoedwetenschappen bv. een rol spelen in de uitvoering van klimaatambities en milieuproblemen? Hoe kan er samengewerkt worden met de culturele en creatieve industrie? Of nog: welke uitdagingen liggen er in het verschiet bij het opleiden van erfgoedprofessionals? 

Het symposium richt zijn pijlen specifiek op vier centrale thema's:

  • Een reflecterend erfgoed voor een veerkrachtige samenleving: cultureel erfgoed beïnvloedt de manier waarop de samenleving vorm krijgt en is nauw verbonden met de manier waarop een individu zijn plaats inneemt in een of meer gemeenschappen.
  • Duurzaam beheer cultureel erfgoed: welke duurzame methoden, technologieën en instrumenten kunnen we gebruiken voor het behoud, de restauratie en het doorgeven van erfgoed?
  • Cultureel erfgoed in een veranderende context: cultureel erfgoed staat niet op zichzelf maar is ingebed in een bredere demografische, sociale, ecologische, economische, politieke of culturele context die snel en op grote schaal kan veranderen. Dit thema gaat dieper in op de territoriale en demografische veranderingen die zowel uitdagingen als kansen bieden.
  • Erfgoed en de klimaat- en milieuverandering: dit thema behandelt de effecten van klimaatverandering op cultureel erfgoed en de manier waarop we ons kunnen en moeten aanpassen. 

Praktisch

  • 15 - 16 maart 2022, Parijs
  • Organisatie: Fondation des Sciences du Patrimoine (FSP), met de steun van de Europese Commissie en in samenwerking met het Franse ministerie van Cultuur, le Centre national de la recherche scientifique (CNRS) en de universiteiten van Paris-Saclay en Cergy Paris.
  • Voertaal: Frans en Engels.
  • Meer info: zie het persdossier of via de symposiumwebsite.

Foto: Pexels via Pixabay

Julie Lambrechts