Gevaarlijk erfgoed: vuurwapens en munitie

Technische zaal in het Legermuseum, © WHI

Op maandag 7 maart 2022 organiseren FARO en het War Heritage Institute (WHI) de studiedag Gevaarlijk erfgoed: vuurwapens en munitie. Aanleiding is de laatste grondige wijziging van de Wapenwet in 2018. De studiedag, die vertraging opliep door de coronaperikelen, vindt plaats in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis waar heel wat interessant erfgoedmateriaal getoond zal worden.

De ‘regularisatieperiode’ van de Wapenwet eindigde op 31 december 2018. In de erfgoedsector leven sindsdien heel wat terechte vragen: de wet is immers niet altijd even toepasbaar op de erfgoedwerking. Want wat moet er bijvoorbeeld gebeuren met archeologische vondsten, waar momenteel geen wettelijke categorie voor bestaat? En wat moet er gebeuren wanneer een privépersoon (als eerlijke vinder) een schenking wil doen aan een museum? Men mag immers geen wapens, bijhorende munitie of onderdelen van wapens bezitten, dus ook niet schenken, en het museum kan ze niet verwerven (uitzondering: het WHI).

In de brochure die de FOD Justitie publiceerde over de Wapenwet in 2018, wordt duidelijk gesteld dat in beslag genomen wapens worden vernietigd. Enkel zeldzame en interessante vuurwapens kunnen o.a. in de collectie van een wetenschappelijke instelling of publiek museum belanden. Hierover is dringend overleg nodig met de sector. Want wat moet er dan gebeuren met kunstinstallaties die vuurwapens, munitie of onderdelen van wapens bevatten? En welke gevolgen heeft dat voor de integriteit van het kunstwerk?

Naast de bovenstaande bedenkingen komen tijdens de studiedag ook praktijkvragen aan bod, zoals: 'Wat moet ik doen om in orde te zijn voor een tentoonstelling?'. Of: 'Wat moet ik doen wanneer ik als restaurator tijdelijk een vuurwapen in ‘huis’ haal?'. Er wordt voldoende ruimte voorzien om vragen te stellen.

Een blik op het voorlopige dagprogramma:

  • Toelichting bij de Wapenwet.
  • Praktijkvoorbeelden, onder meer uit het War Heritage Institute en In Flanders Fields Museum.
  • Workshops over hoe u veilig kunt omgaan met vuurwapens en over het herkennen van wapens in functie van de Wapenwet.
  • Panelgesprek over de hiaten in de Wapenwet en wat daarvan de concrete gevolgen zijn voor de cultureel-erfgoedsector.

Meer info

Als eerste op de hoogte blijven van programmawijzigingen en andere updates? Hou dan zeker de FARO-kalender in het oog of abonneer u op de wekelijkse FARO-nieuwsbrief. Meer informatie volgt binnenkort!

Foto: Technische zaal in het Legermuseum, © WHI

Julie Lambrechts