IPM 2019 zoekt bijdragen over bestrijding van insecten in erfgoedcollecties

Insecten

Van 21 tot en met 23 mei 2019 vindt in Stockholm de vierde editie plaats van IPM - Integrated Pest Management, een internationale conferentie over de bestrijding van insecten in cultureel-erfgoedcollecties (IPM 2019). De organisatoren, het Zweeds Nationaal Erfgoedinstituut, het Nationaal Museum, het Zweeds Natuurhistorisch Museum en het Zweeds Nationaal Archief, lanceren ter voorbereiding een oproep tot het inzenden van bijdragen.

De bedreiging van het (cultureel) erfgoed door insectenplagen staat meer dan ooit op de agenda van musea, archieven, bibliotheken en historische huizen. De belangrijkste onderwerpen van de conferentie zijn:

1. IPM en globalisering

Reizen, toerisme, handel en transport nemen toe. In het zog van die personen- en goederenstromen verspreiden bepaalde insectensoorten zich naar nieuwe plaatsen, waar ze nog niet eerder zijn gezien. Hoe kan de cultureel-erfgoedgemeenschap omgaan met deze uitdagingen?

2. IPM in een veranderend klimaat

Wereldwijd stijgt de gemiddelde temperatuur. Van extreme weersomstandigheden kan worden verwacht dat ze vaker voorkomen. Wat valt er te leren van klimaatverandering en hoe kan hierop worden ingespeeld?

3. Communiceren over IPM

Het verspreiden van kennis over IPM is misschien wel de belangrijkste factor voor het verminderen van plagenproblemen. Wat zijn de meest succesvolle manieren om kennis te communiceren, het beleid te bepalen, collega's en personeel op te leiden en besluitvormers te bereiken?

Praktisch

Voorafgaand aan de conferentie vindt op maandag 20 mei 2019 een IPM-training plaats, in het Zweeds en Engels. Sprekers zijn Niklas Apelqvist en Pascal Querner. De conferentietaal is Engels.

Abstracts kunnen worden ingediend tot 15 april 2018. Alle papers en posters worden door collega's beoordeeld. Na afloop van de conferentie worden de geselecteerde papers opgenomen in een digitale publicatie en beschikbaar gesteld als print-on-demand.

Meer informatie vindt u op de website van de Swedish National Heritage Board.

Julie Lambrechts