Open uitvoeringvergunningen voor cultuurgoederen

Voor de uitvoer van cultuurgoederen, zowel tijdelijk (bijvoorbeeld in functie van een tijdelijke tentoonstelling) als definitief (bijvoorbeeld bij verkoop), buiten de Europese Unie is sinds 1993 vanaf een bepaalde waardedrempel steeds een uitvoervergunning vereist. Vanaf 1 september 2016 biedt de Vlaamse overheid erfgoedinstellingen die regelmatig bruiklenen geven voor tentoonstellingen buiten de EU, de mogelijkheid om daartoe een open vergunning aan te vragen. Deze vergunningen zijn vijf jaar geldig.

Er wordt een onderscheid gemaakt in vijftien categorieën van cultuurgoederen waarvoor een uitvoervergunning vereist is om ze buiten de EU te brengen. De lijst met vergunningsplichtige cultuurgoederen vindt u terug via de website van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media. De vergunningsplicht is per categorie afhankelijk van de ouderdom en de waarde. Kijk dit dus steeds na.

Er zijn drie types vergunningen:

  • De ‘standaardvergunning’ kan gebruikt worden voor elke tijdelijke en definitieve uitvoer van cultuurgoederen. De geldigheidsduur van de vergunning is twaalf maanden na afgifte. Er wordt aangegeven wanneer de cultuurgoederen ten laatste terug in België moeten zijn, en dit maximaal 5 jaar na het verlenen van de tijdelijke uitvoervergunning.
  • Een ‘algemene open vergunning’ laat de erfgoedinstelling toe om gedurende de looptijd van de open vergunning (vijf jaar) stukken uit haar vaste collectie tijdelijk buiten de Unie te brengen zonder hiervoor telkens een vergunning te moeten aanvragen.
  • ‘Specifieke open vergunningen’ worden afgegeven voor de herhaaldelijke, tijdelijke uitvoer van specifieke, individuele goederen. De looptijd is eveneens vijf jaar.
 
Hoe u een vergunning kunt aanvragen, staat uitgebreid vermeld op de website van het Departement CJSM.  Na ontvankelijke aanvraag wordt de vergunning binnen de 15 dagen door de Vlaamse Regering afgeleverd. De toegekende vergunning kunt u als aanvrager afhalen op het werkadres van het Departement CJSM of wordt u per post bezorgd. Kijk op de website ook na hoe u de vergunning moet gebruiken, dit is bij elk type vergunning anders.
 
Julie Lambrechts