Oproep! Schenk beschermmateriaal aan Oekraïne

Bescherming van het monument voor Petro Sahaidachny in Kiev tijdens de Russische invasie van Oekraïne. Kyiv City State Administration, Oleksiі Samsonov via Wikimedia Commons, CC BY 4.0

De dagelijkse beelden van de oorlog in Oekraïne blijven beklijven. De menselijke tol is hoog, het leed enorm. Dat ook het (culturele) erfgoed geraakt wordt, staat buiten kijf: sinds de start van de Russische inval in Oekraïne, op 24 februari 2022, kon Unesco schade vaststellen aan 221 erfgoedlocaties. Het oorlogsgeweld trof, verspreid over het land, zo'n 98 religieuze locaties, 17 musea, 78 gebouwen van historisch en/of artistiek belang, 18 monumenten en 10 bibliotheken (stand van zaken op 28 november 2022).  

Preventief wordt zoveel mogelijk gedaan om het erfgoed te beschermen. Iedereen kent ondertussen wel de beelden van lege museumruimtes en de vele zandzakjes in het straatbeeld om standbeelden en monumenten te beschermen of om ingangen te barricaderen. 

Khanenko Museum in Kiev tijdens de Russische invasie van Oekraïne in 2022. De schilderijen worden van de muren gehaald en naar schuilplaatsen verplaatst. Kyiv City State Administration, Oleksiі Samsonov via Wikimedia Commons, CC BY 4.0
Kyiv National Art Gallery tijdens de Russische invasie van Oekraïne in 2022. De schilderijen worden van de muren gehaald en naar schuilplaatsen verplaatst. Kyiv City State Administration, Oleksiі Samsonov via Wikimedia Commons, CC BY 4.0


Ook vanuit België kunnen we ons steentje bijdragen, en wel door het schenken van beschermende materialen. U las daarover vast al deze oproep, die eerder al op de FARO-website verscheen.  

Gulle gevers

Het doel van de actie is om minimaal 33 europalletten te vullen, of één vrachtwagen. Volgende instellingen en organisaties zegden al steun toe vanuit Vlaanderen: AMVB, Stadsarchief Herentals, Stadsmuseum Lier, Erfgoedlabo Leuven (PARCUM, Museum M en Stadsarchief Leuven), Musea Brugge, In Flanders Fields Museum, Yper Museum, Merghelynck Museum, KADOC en KU Leuven. 

Tussen het geschonken materiaal onder meer een lading zuurvrije en niet-zuurvrije archiefdozen, tien houten transportkisten, vier mobiele ontvochtigers, twee plannenkasten, diverse meettoestellen (temperatuur en vochtigheid), metalen rekken, Tyvek, handschoenen, noppenfolie, tape, labels, schuimfolieplaten, plastic boxen …

Ook FARO maakte zijn huiswerk en schenkt diverse hygrometers, een plannenkast, demonteerbare metalen en houten rekken, metalen kasten ...

Locatie, de volgende stap

Op dit moment zijn we op zoek naar een centraal en eenvoudig te bereiken transitdepot in Brussel waar we het materiaal kunnen verzamelen, registreren en op palletten kunnen plaatsen. Heeft u zo'n locatie in gedachten? Laat het ons dan zeker weten!

Mogen we ook op uw steun rekenen?

Schieten u bij het lezen van dit bericht dingen te binnen die u zou kunnen schenken? Duik dan zeker nog eens in uw voorraden, kijk welke items u kunt missen en meld ze vandaag nog aan! Op dit moment verzamelen we nog steeds informatie over het materiaal dat mogelijk kan worden weggeschonken aan Oekraïne.

Het transport naar Oekraïne vindt volgend voorjaar plaats.

  • Heeft u materialen ter beschikking (volgens deze lijst)?
  • Kunt u instaan voor transport naar een centrale locatie in Brussel?
  • Mail naar julie.lambrechts@faro.be en bescherm mee het erfgoed in Oekraïne!

Partners Oekraïne-actie: BlueShield, KIK, FARO, ICOMOS, ICOM, AAFB, VGC en de vele gulle schenkers

Foto's: Kyiv City State Administration, Oleksiі Samsonov via Wikimedia Commons, CC BY 4.0

Julie Lambrechts