Animal Alienation: cinema focust op onze omgang met dieren

Persbeeld uit film 'Everything will be ok'

De wijze waarop we ons verhouden tot het dierenrijk zegt veel over hoe we zijn als mens. Nog tot 26 februari wijdt Cinema Nova in Brussel zijn filmprogramma aan dit onderwerp. Een vijftiental even mooie als ongewone films proberen een licht te werpen op de menselijke conditie door te kijken naar onze relaties, onze banden en onze handelingen met dieren. De meest films werden nooit eerder in België vertoond. U ontdekt het volledige programma hier.

Op de valreep: meld u aan voor Erfgoeddag!

Dieren zijn overal, zoveel is duidelijk. Daarom zet Erfgoeddag 2023 de combinatie dieren en erfgoed in de kijker. Hebt u zin om deel te nemen maar diende u nog geen activiteit in? Late inschrijvingen kunnen nog steeds geregistreerd worden, maar hou er rekening mee dat u intussen misschien wel een regionale druk- of communicatiedeadline mistte.

Doet u toch nog graag mee met een podcast, een gesprekspanel of − waarom niet − een eigen filmfestival? Bent u nog op zoek naar extra inspiratie of ondersteuning?

  • Op 30 maart brengen CAG en FARO een reeks sprekers in stelling die de manier waarop we omgaan met dieren grondig onder de loep nemen. Inschrijven kan binnenkort via de FARO-kalender.
  • Het rijtje met erfgoed waarin dieren een rol spelen is eindeloos en biedt heel wat inspiratie. CAG werkte een inspiratiepagina uit waarop u verschillende themaverhalen ontdekt: dieren op het velddieren op ons bord en dieren overal.
  • De afgelopen decennia is er een stille revolutie aan de gang, een animal turn. Waarom die ook op de erfgoedsector van toepassing is, leest u vanaf blz. 8 in de inspiratiebrochure Erfgoeddag.
  • Mens en dier leven al eeuwenlang samen. De manier waarop dat gebeurde is de laatste 100 jaar erg gewijzigd. Femke Paulussen en Chantal Bisschop vertellen vanaf blz. 20 in de inspiratiebrochure Erfgoeddag hoe u hier in uw eigen erfgoedcollectie mee aan de slag kan.

Wil u begeleiding op maat? Snuister dan ook eens door het vormingsaanbod voor Erfgoeddag.

Fragment uit campagnebeeld Erfgoeddag 2023

Op zondag 23 april komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan draagt Erfgoeddag als thema 'Beestig!'. Activiteiten tussen 17 en 28 april, tijdens de Erfgoedweek, richten zich op scholen.

Foto: persbeeld uit film 'Everything will be ok' voor filmfestival Animal Alienation bij Cinema Nova

Michelle Van Meerhaeghe