Doe mee aan de Internationale Archiefdag

Kinderen voor een muur, Eugène Leroux, 1834 - 1880, papier, h 439mm × w 313mm via Rijksstudio.

Op 9 juni viert de archiefsector Internationale Archiefdag (#IAD19). Deze themadag is dit jaar al aan haar 11e editie toe. Ook Vlaanderen doet volop mee, zoals de fameuze Twitterbattle tussen Gent en Antwerpen vorig jaar bewees.

Omdat 9 juni dit jaar op een zondag valt, zet de VVBAD-sectie Archief, die het initiatief in Vlaanderen trekt, al op vrijdag 7 juni zoveel mogelijk archieven in de kijker. Doet u mee?

Meet the professor

Het concept is eenvoudig: vraag aan kinderen van de lagere school een beroep uit de informatiesector te tekenen. Geef daarbij enkel wat hints, zodat ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten en ze niet alleen aan een archivaris denken. Vraag aansluitend om te noteren wat een persoon met dat beroep precies doet, of om een vraag voor deze persoon te bedenken.

Elk archief kan zo zijn medewerkers laten tekenen door kinderen in de buurt, en stelt op een ludieke manier zijn werking voor aan het brede publiek. De minimuminbreng in deze actie is beperkt en u kunt zich uitstekend voorbereiden. Op #IAD19 toont u  de tekeningen samen met de échte personen op de sociale media.

Deelnemen

Doe mee en registreer u hier! Na registratie ontvangt u een toolbox met sjablonen voor de kinderen en een pakket voor scholen met duiding en links naar de leerplannen. Van zodra VVBAD een zicht heeft op wie deelneemt, zet het de acties in de kijker en linkt ze aan elkaar zodat de zichtbaarheid verhoogt.

  • Schrijf in vóór 1 april.
  • Contacteer gauw een school.
  • Verzamel vóór 1 mei alle tekeningen en digitaliseer ze.
  • Informeer uw netwerk over de actie.
  • Trek op 7 juni alle registers open en maak met de tekeningen furore op sociale media.

Meer info, registreren of contact opnemen kan via VVBAD.

Foto: Kinderen voor een muur, Eugène Leroux, 1834 - 1880, papier, h 439mm × w 313mm via Rijksstudio.

Michelle Van Meerhaeghe