Op pad met een curator middeleeuwse manuscripten

Evelien Hauwaerts (c) Aline Thomas en Charlotte Demuyt

Er zijn zo van die jobs die u niet elke dag tegenkomt. Die van Evelien Hauwaerts is er zo een. Zij is namelijk curator van de middeleeuwse manuscriptencollectie in de Openbare Bibliotheek Brugge. Een mond vol, maar wat houdt die functie precies in? Aline Thomas en Charlotte Demuyt gingen bij haar langs voor een videoportret in het kader van het bootcamp dat FARO in februari organiseerde. In dit artikel stellen ze u graag hun indrukken voor.

Curator middeleeuwse manuscripten

Evelien Hauwaerts, doctor in de geschiedenis van de middeleeuwen en renaissance, staat dagelijks in voor de catalogisering van de 759 middeleeuwse manuscripten die de Openbare Bibliotheek Brugge rijk is. Ze houdt zich er overigens niet enkel bezig met het bestuderen, in kaart brengen en ontsluiten van die waardevolle handschriften. Tot haar vaste takenpakket behoort ook de verspreiding van de kennis over de manuscripten naar een breed publiek via allerhande kanalen. Daarnaast staat Evelien onderzoekers en geïnteresseerden die de manuscriptencollectie komen raadplegen, met raad en daad bij in de leeszaal.

Draaidag in Brugge

Evelien voor de camera hebben, was een geschenk uit de hemel. Ze had onze vragen goed voorbereid, wist wat ze zou vertellen en was steeds spontaan en to the point. Veel moeite om te ‘regisseren’ kostte deze leuke draaidag in Brugge ons dus niet. Soms was het zelfs Evelien die ons tips gaf – de scène met het boekenkarretje dat de camera vervoert, was haar idee. Tijdens het filmen hielden we steeds de raad van Tom Rumes (lesgever van de workshop storytelling tijdens het bootcamp) in het achterhoofd – en die kwam van pas! “Al doende leert men,” is in deze erfgoed-slash-audiovisuele context een niet uit de lucht gegrepen spreekwoord. In de montage van het beeldmateriaal achteraf kroop veel tijd, maar het resultaat mag er zijn. Neem een kijkje en oordeel gerust zelf:

De videomakers

We leerden tijdens het bootcamp niet alleen de structuur van het erfgoedveld beter kennen, maar ontmoetten ook mensen die erin werken – wat alles meteen een pak concreter maakt. Fijn was het ook om met ‘gelijkgestemden’ (leeftijdsgenoten die ook een passie voor erfgoed en geschiedenis hebben) op te trekken.

Charlotte Demuyt studeert Kunstwetenschappen en zou na het behalen van die master graag haar kennis verbreden door aan onderzoek te doen of een vervolgstudie aan te vangen. Haar interesses liggen voornamelijk in de middeleeuwse en renaissancistische kunst uit de Nederlanden. 

Aline Thomas heeft al een Master in de Taal en Letterkunde Nederlands-Duits op zak en studeert deze zomer af als historica. Haar droomjob bestaat uit een mix van wetenschappelijk onderzoek en publiekshistorische projecten.

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

In de cultureel-erfgoedsector zijn heel wat vakmensen aan de slag. Om die rijkdom aan vakkennis en gedrevenheid in beeld te brengen, stuurde Erfgoeddag dit voorjaar vijftien jongeren op pad voor een videoreeks over beroepen in de erfgoedsector. Het resultaat van dat proces stellen zij aan u voor in deze blogreeks. Eerder verscheen al een portret over een instrumentenconservator in het MIM, een technisch medewerker in het MOT en een publieksmedewerkster bij FOMU.

Foto: Evelien Hauwaerts (c) Aline Thomas en Charlotte Demuyt
Bron tekst: Aline Thomas en Charlotte Demuyt

Michelle Van Meerhaeghe
erfgoeddag
Erfgoeddag 2019