Hoe spreekt u een jong publiek aan met uw erfgoedverhaal?

Rondleiding in Tuin van Kina © Jeroen Willems

Zoekt u ook naar manieren om een groep jongeren actief te betrekken bij uw rondleiding? Bent u benieuwd hoe u kunt inspelen op hun leefwereld en tegelijkertijd ook uw collectie kunt laten ‘spreken’? Gelooft u dat erfgoedverhalen heel wat jongeren kunnen aanspreken maar twijfelt u soms over uw aanpak? Op dinsdag 21 maart steken we ons licht op bij stadsgids Tanguy Ottomer. 

Proeven van praktijk

Misschien kent u Tanguy Ottomer als ‘Beroepsbelg’ die vorig najaar nog de Antwerpse bruine kroegencultuur onder de aandacht bracht? De man heeft een unieke stijl en laat u zo op een andere manier naar de collectie van uw museum, archief of erfgoedlocatie kijken. In een gesprek met Weekend Knack geeft hij u alvast een voorsmaakje van zijn aanpak. Een voorbeeld:

"Hoe je het overbrengt is in mijn vak net zo belangrijk als wat je weet. (...) Een goede stadsgids is een performer die je meeneemt in zijn verhaal en enthousiasme, maar vooral iemand die mensen aanvoelt en contact kan maken. Voor mij is elke rondleiding dan ook anders, afhankelijk van wat mensen aanspreekt en de vragen die ze stellen. Tijd is belangrijk: heb je je groep niet binnen het kwartier voor je gewonnen, dan vragen mensen zich af hoe ze in godsnaam de volgende twee uur gaan overleven."

De prachtige collectie van KBR aan de Kunstberg in Brussel vormt het kader voor onze praktijksessie op 21 maart. We legden Tanguy Ottomer deze vraag voor: 'Hoe (eeuwenoude) verhalen op een spannende en interessante manier tot bij het jonge publiek brengen?' We starten midden in de collectie van KBR en gaan daarna verder met een uitwisselingsronde.

Ervaringen delen: hoe jongeren boeien?

Na de korte rondleiding verkennen we mogelijke antwoorden en deelt Tanguy zijn tips en trics als gids. We gebruiken volgende vragen als uitgangspunt van de namiddag:

  • Welke vragen stelt u best op voorhand aan de begeleider van de groep, om de sessie zo vlot mogelijk te laten verlopen?
  • Welke ijsbrekers gebruikt u?
  • Hoe kunt u een aanbod op maat van verschillende leeftijden uitwerken?
  • Welke interactie bouwt u in de rondleiding in?
  • Hoe kunt u op een ludieke maar heldere manier de museumetiquette toelichten?
  • Wat als uw collectie niet meteen als ‘hip’ of interessant ervaren wordt door jongeren?
  • Wanneer is humor gepast?

Interesse? Verken het programma en schrijf gauw in.

Erfgoeddag 2023 © FARO

Op zondag 23 april komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan draagt Erfgoeddag als thema 'Beestig!'. Activiteiten tussen 17 en 28 april, tijdens de Erfgoedweek, richten zich op scholen.

Deelnemen als erfgoedwerker
Deelnemen als leerkracht 

Foto: rondleiding in Tuin van Kina © Jeroen Willems

Michelle Van Meerhaeghe