Instrumentenconservatie in het MIM

Joris De Valck in het MIM door Leni Pyra en Klaartje Leemans

In de cultureel-erfgoedsector zijn heel wat vakmensen aan de slag. Om die rijkdom aan vakkennis en gedrevenheid in beeld te brengen, stuurde Erfgoeddag de voorbije maand vijftien jongeren op pad voor een videoreeks over beroepen in de erfgoedsector. Tijdens een bootcamp in februari ontdekten de jongeren een brede waaier aan erfgoedberoepen en leerden ze hoe ze die in beeld konden brengen. Daarna trokken ze, gewapend met tonnen goede ideeën en enthousiasme, het erfgoedveld in. 

Het resultaat van dat proces stellen zij aan u voor in deze blogreeks. Vandaag brengt Leni Pyra verslag uit van het interview dat ze samen met Klaartje Leemans afnam van Joris De Valck, conservator in het Muziekinstrumentenmuseum.

Instrumentenconservator in het MIM

Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) aan de Brusselse Kunstberg maakt deel uit van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Het museum verzamelt een uitgebreide collectie historische instrumenten uit verschillende werelddelen. Joris De Valck is een van de instrumentenconservators in het museum en focust zich voornamelijk op de restauratie en conservatie van de museumcollectie. Wat wenst hij erfgoedwerkers van de toekomst zoal toe? Joris: "Blijf erover waken dat cultureel erfgoed geen cultureel speelgoed wordt."

In dit filmpje vertelt hij meer over zijn job en wat die inhoudt:

Ervaringen tijdens het filmen

Leni vond het hele proces een bijzonder fijne ervaring, van het samenstellen van de vragen over het filmen zelf tot de montage achteraf. Goede communicatie met de geïnterviewde bleek cruciaal, net als hem op zijn gemak stellen. 

Bewegende beelden filmen bleek overigens een stevige uitdaging. Een stabiel beeld houden is niet evident en het gevaar bestaat om te snel te filmen. Een tip: goede video heeft helemaal niet veel effecten nodig om interessant te zijn. Het motto 'less is more' is in dit geval helemaal correct.

De jongeren

Sommige taken van een conservator spreken Leni best wel aan, zoals het in orde houden van het depot. Het restaureren zelf laat ze liever over aan professionals. Leni is 24 jaar en afgestudeerd als kunstwetenschapster met afstudeerrichting musicologie aan de Universiteit Gent. Ze wil graag een communicatie- en/of productiefunctie uitoefenen in de cultureel-erfgoedsector waar organisatorische en planmatige taken belangrijk zijn.

Leni raadt het bootcamp aan aan studenten en werkzoekenden: "Je leert via de workshop hoe je op een eenvoudige manier een filmpje maakt met je smartphone, wat zeker belangrijk is in de sector omdat social media een goeie manier zijn om een publiek aan te trekken. Een boost voor je cv en voor jezelf!"

En verder

In aanloop naar Erfgoeddag 2019 zetten we wekelijks een nieuw portret in de kijker. Hou de Erfgoeddag-blog of -socialemediakanalen in de gaten om als eerste de nieuwe portretten te bekijken. Eerder hoorde u al een technisch medewerker van het MOT en een publieksmedewerkster uit het FOMU aan het woord. De volledige videoreeks ontdekt u hier.

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Zet zondag 28 april dus met stip in uw agenda!

Foto: Joris De Valck in het MIM door Leni Pyra en Klaartje Leemans
Bron tekst: Leni Pyra

Michelle Van Meerhaeghe