Klop aan bij CAG voor beestig advies

Landbouwers keuren een Piétrainvarken, 1961. Collectie Boerenbond, KADOC-KU Leuven

CAG, het Centrum voor Agrarische Geschiedenis, bestudeert de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven vanaf de tweede helft van de 18e eeuw tot vandaag. Hun ervaringen maken hen een bijzonder waardevolle partner voor een Erfgoeddag met als thema 'Beestig!'. We stellen u graag een aantal manieren voor waarop u de komende maanden bij CAG en FARO terechtkan voor inspiratie en advies. 

Van harte welkom op het digitale vragenmoment

U heeft al heel wat ideeën voor een of meerdere activiteit(en). Maar wat kunt u hiermee precies doen binnen het kader van Erfgoeddag? En hoe maakt u die activiteit aantrekkelijk? 
 
CAG en FARO zijn graag uw klankbord tijdens enkele digitale vragenmomenten. De medewerkers van CAG hebben heel wat ervaring met het in kaart brengen, onderzoeken en presenteren van agrarisch erfgoed. De FARO-medewerkers ondersteunen u graag bij praktische vragen rond de organisatie van een Erfgoeddagactiviteit. Tijdens deze digitale vragenmomenten kunt u bij collega’s van CAG en FARO terecht voor advies en feedback. 

  • 13 december 2022 | Thematische invulling (15-16 uur of 19-20 uur)
  • 26 januari 2023 | Vormelijke uitwerking (15-16 uur of 19-20 uur)

Deelnemen is gratis, inschrijven kan hier.

Dieren op het veld, bord en overal

Hoe zit dat nu precies, de link tussen dieren en erfgoed? Dieren kom je overal tegen, in het veld, in de voedingsketen, op je bord en als onderdeel van het vrijetijdsleven. Denk maar aan het noeste trekpaard of de schadelijke coloradokever, het lekker dier op je bord (of net niet), de vinkensport, het hondenzwemmen en nog zoveel andere tradities. Het rijtje met erfgoed waarin dieren een rol spelen is eindeloos en biedt heel wat inspiratie. De collega's van CAG werken een inspiratiepagina uit waarop u verschillende themaverhalen ontdekt:

Mens en dier, altijd in beweging

Mensen en dieren leven al eeuwenlang samen. De manier waarop dat gebeurde is de laatste honderd jaar erg gewijzigd. De afstand tussen beide werd zowel groter als kleiner. In de Erfgoeddag inspiratiebrochure lichten Femke Paulussen en Chantal Bisschop toe op welke manier dat gebeurde. Benieuwd hoe u hier ook op Erfgoeddag mee aan de slag kan? Blader dan gauw naar blz. 21 voor praktijkvoorbeelden zoals:

  • locatietentoonstelling op de Jaarmarkt in Leuven;
  • reizende tentoonstelling over de opkomst van de tractor;
  • podcastreeks over landbouwberoepen zoals de schaapsherder;
  • digitale scheurkalender over de reis die ons voedsel aflegt tussen boer en bord.
Inspiratiebrochure Erfgoeddag

Op zondag 23 april komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan draagt Erfgoeddag als thema 'Beestig!'. Activiteiten tussen 17 en 28 april, tijdens de Erfgoedweek, richten zich op scholen.

Deelnemen als erfgoedwerker
Deelnemen als leerkracht 

Foto: landbouwers keuren een Piétrainvarken, 1961. Collectie Boerenbond, KADOC-KU Leuven.  

Michelle Van Meerhaeghe