Proeven op Erfgoeddag

Theesommelier Ann op Erfgoeddag

Heeft u van al dat erfgoed honger gekregen? Tijdens Erfgoeddag op zondag 28 april zijn er tal van activiteiten voorzien rond de ambacht en het vakmanschap achter ons voedingserfgoed. Wij hebben voor u enkele lekkere activiteiten op een rijtje gezet. 

Ambachtelijk brouwen (Deftinge)

Brouwerij Gemeldorp

Brouwerij Gemeldorp brouwt nog steeds op de ambachtelijke manier, net zoals in de tijd van overgrootvader Leon. Op Erfgoeddag brouwen ze een proefbrouwsel en verduidelijken ze het volledige productieproces. Verder lezen.

Meer ontdekken over brouwen? Hier vindt u verschillende activiteiten binnen dit thema.

Hoe wordt chocolade gemaakt? (Brussel)

Chocolademuseum Brussel

Gevestigd in het art-decogebouw Victoria, een vroegere chocolatier, is BCV een uitstalraam voor de kunde van Belgische chocolatiers. Victoria was bekend voor de reep Big Nuts, deel van ons erfgoed. Ontdek het beroep van ambachtelijk chocolatier, beleef een mooi moment samen en proef recepten. Demonstraties door een chocolatier tonen u het proces van bean-to-bar. Verder lezen.

Chocolade is ons ding als Belgen. Bij 't Karakske ervaart u hoe ze zelf pralines maken.

Geitenkaas. Maar dan anders.

Geitenkaas op Erfgoeddag

Benieuwd hoe geiten gemolken worden en hoe hun melk smaakt? In Kieldrecht worden de geiten nog met de hand gemolken. Hun melk wordt ter plaatse dezelfde dag nog op ambachtelijke manier verwerkt. Ontdek meer over het verwerkingsproces en proef ter plaatse de geitenmelkproducten. Verder lezen.

Artisanaal blenden en verpakken van losse thee en tisane (Sint-Niklaas)

thee op Erfgoeddag

Haal de natuurmens in uzelf naar boven tijdens deze workshop! Leer meer over biologische losse theeën, kruiden, specerijen, bloemen en vruchten die zorgvuldig en met de hand samengebracht worden tot kruideninfusies, al dan niet met medicinale doeleinden. U krijgt uitleg over het bereiden van infusies en als toemaatje kunt u de theeën en tisanes degusteren. Verder lezen.

In West-Vlaanderen toont theesommelier Ann u graag het proces van de pluk tot het proeven van thee.

Ambachtelijk ijs (Evere)

Evere ijs Erfgoeddag

Diverse culturen maakten van België hun thuis en brachten heerlijke recepten mee. Maar hoe zit dat nu met ijs? De Italianen vonden het recept niet uit, maar werden wel de eerste ijsventers in ons land. Wist u trouwens dat er reeds in de 16e eeuw geprobeerd werd ijs te bereiden? Tijdens een workshop ontdekt u alles over het hedendaags vak van ijs bereiden. Verder lezen.

Ook in Erpe-Mere wordt er ijs gedraaid.

Bruegelmarkt (Veurne)

Bruegelmarkt op Erfgoeddag

2019 is het Bruegeljaar. De taferelen die de Vlaamse meester neerzette, bevatten boeiende inzichten in de eetcultuur van de 16e eeuw. Tijdens een Bruegelmarkt in het Bakkerijmuseum demonstreren vakmannen de bereiding van brood en gebak uit de 16e en 17e eeuw en proeft u Bruegeliaanse lekkernijen. Een smakelijk volksfeest barst los, begeleid door traditionele muziek én dans! Verder lezen.

Het Bakkerijmuseum organiseert verschillende activiteiten op Erfgoeddag. Die ontdekt u hier.

Proevertjestocht langs oude ambachten (Riemst)

Proevertjestoch Riemst op Erfgoeddag

Zin in een wandeling of fietstocht? Tijdens Erfgoeddag kunt u met de fiets of te voet verschillende locaties in Riemst bezoeken waar u heel wat uitleg en demonstraties geniet. Halt houden doet u onder meer in varkensbedrijf Horten-Derwa, de Jambrouwerij, het Wijndomein van Vlijtingen of Hild'Ice Kanne. Verder lezen.

Woont u niet in de regio? In Roeselare vindt er een heuse bierwandeling plaats.

Bewaren van eten en drinken: blast from the past (De Lovie, Poperinge)

Bewaren zonder koelkast op Erfgoeddag

Bent u ook nieuwsgierig naar hoe onze grootouders hun eten en drinken bewaarden zonder frigo of diepvries? Of zelfs zonder elektriciteit in huis? Experts tonen u enkele lekkere bewaarmethodes uit grootmoeders tijd die u ter plaatse kunt proeven en thuis zelf kunt toepassen. Verder lezen.

Alle activiteiten zijn gratis. Bij sommige activiteiten is reserveren aangeraden. Benieuwd naar het volledige aanbod? Hier vindt u alle activiteiten op een handige kaart. Via deze link kunt u enkele afdrukbare regiobrochures downloaden.

Op FacebookTwitter of Instagram vindt u dagelijks heel wat teasers onder #erfgoeddag2019.

Bron tekst: Hannelore De Raeve 
Foto cover: activiteit 'Tea for two' door theesommelier Ann op Erfgoeddag
Foto's activiteiten: Erfgoeddag

Michelle Van Meerhaeghe
erfgoeddag
Erfgoeddag 2019
Evenement