Studenten ontwikkelen app voor internationale bezoekers in Brugge

App Open Summer of Code

Tijdens de Open Summer of Code (OSOC) hebben een viertal studenten gewerkt aan een applicatie voor de cluster Cultuur van de stad Brugge. OSOC is een evenement van Open Knowledge Belgium waarbij verschillende studententeams werken aan uitdagingen van bedrijven en overheden. Alle code wordt nadien als open source beschikbaar gesteld.

Meetinstrument

Voor de cluster Cultuur ontwikkelden Guillaume, Marie, Sushil en Tuong Vy onder begeleiding van hun coach Hannes een gebruiksvriendelijke applicatie voor de internationale bezoeker aan de stad Brugge. Een belangrijke vereiste was dat de cluster dit kan inzetten als meetinstrument om te ontdekken welke talen en informatie worden opgevraagd.

Na een kick-off en diepe duik in de Brugse erfgoeddata bedachten de studenten een oplossing die gebruik maakt van data van verschillende bronnen: Wikidata, Wikipedia, de barok themasite van de Vlaamse Kunstcollectie en de Mediabank Brugge. Een gebruikerstest in het Groeningemuseum zorgde dat alle puntjes op de i werden gezet op vlak van gebruiksvriendelijkheid.

Meertaligheid van digitale platformen

De applicatie zal worden ingezet om twee gebruikerstesten uit te voeren. Een daarvan zal doorgaan in zaal vijf van het Groeningemuseum en de ander op de Burg. Dit alles kadert in het onderzoek naar het potentieel van meertaligheid van de centrale datalaag die het platform ErfgoedBrugge.be voedt. Erfgoedcel Brugge ontving een subsidie voor dit project van de Vlaamse Overheid. FARO zet hier samen met Musea Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Stadsarchief Brugge, Toerisme Brugge, Packed en VKC mee haar schouders onder.

De resultaten zullen toelaten om niet alleen keuzes te maken wat betreft data infrastructuur maar ook om prioriteiten te stellen rond het opschonen en het verrijken van de Brugse erfgoeddata. De gebruikerstesten zullen de komende maanden worden uitgevoerd. Dit najaar worden de eerste resultaten verwacht.

Foto:  (c) Erfgoedcel Brugge
Bron tekst: Erfgoedcel Brugge

Michelle Van Meerhaeghe