Tot december zoet met vakmanschap en ambachten

Nationaal Museum van de Speelkaart (c) Hans Vangeel

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richtte de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal stond het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Verschillende activiteiten lopen nog even door. Eerder stelden we u al enkele activiteiten voor die te bezoeken zijn tot eind mei of tot het einde van de zomer. Vandaag presenteren we een aanbod dat u tot het einde van het jaar kan inplannen.

Klompen maken, een kunst! (De Klinge)

Klompen maken, een kunst!

De klompencultuur werd in 2017 door Vlaams minister Gatz erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Wist u dat vzw Klingspoor de helft van alle Belgische klompenmakers tot haar leden mag rekenen? Ontdek in deze tentoonstelling o.a. de geheimen van de handmatige klompenmakerij.

Praktisch: Elke eerste zondag van de maand, tot oktober 2019 van 14 tot 17 uur in Klingspoor, Buitenstraat 7 9170 De Klinge
Meer info: eric.de.keyzer@gmail.com

Twee nieuwe glas-in-loodramen (Ieper)

Naaldwijk: St. Adrianuskerk, detail glas in loodraam (c) Quistnix via Wikimedia Commons

Mogen we u voorstellen aan de twee gloednieuwe glas-in-loodramen van de Sint-Pieterskerk? Kom ze bewonderen in hun volle glorie. Breng zeker ook uw kinderen of kleinkinderen mee, zij kunnen op zoek naar de plaats waar de afbeeldingen van de twee glasramen in de kerk terug te vinden zijn.

Praktisch: tot 12 april 2020 in Sint-Pieterskerk, Rijselstraat 93 Ieper
Meer info: peeters.vanwinckel@skynet.be

Camera Obscura: fotografie en beeldvorming (Heusden-Zolder)

Camera Obscura: fotografie en beeldvorming 

Beleef samen met ons de geschiedenis van de fotografie. U ziet hoe de fotocamera en het bijhorend vakmanschap in de loop der jaren evolueerden. Speciaal voor de gelegenheid stelde het museum een bijzonder mooie tentoonstelling samen met historische camera's en foto's.

Praktisch: tot 27 oktober 2019 in Museum Woutershof, Dekenstraat 28, Heusden-Zolder
Meer info: theo.houben3@telenet.be

De conservator demonstreert (As)

De conservator demonstreert

Conservator Vital maakt al jarenlang de presentaties voor het museum zelf. Daarnaast staat hij in voor de conservatie en restauratie van collectiestukken. Hij is dan ook een vakman in houtbewerking, plexiglas en kunststof. In dit laatste ambacht mag hij zich zelfs een pionier noemen. U kunt zijn kunde ook zelf ontdekken.

Praktisch: elke eerste zondag van de maand, van mei tot oktober 2019 in Museum 't Mieleke, André Dumontlaan 17, 3665 As
Meer info: vital-irene@skynet.be

De restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen (Antwerpen)

De restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen 

De portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis zijn de enige twee originele overblijfselen van de woning van Rubens. De portiek leed aan steenerosie door jarenlange waterinsijpeling. Ook het tuinpaviljoen was dringend aan restauratie toe. Aan de hand van foto’s, bewegende beelden en moulages krijgt u achtergrondinformatie over de restauratie en het onderzoek dat hieraan voorafging.

Praktisch: tot 31 december 2019 in Rubenshuis, Wapper 9-11, Antwerpen
Meer info: rubenshuis@antwerpen.be

Hoe maakt u het? (Bornem)

Hoe maakt u het?

Kom in de thematentoonstellingen Gevlochten strokunstwerken en Exotisch Gevlochten kennismaken met vlechtmaterialen uit Azië, Afrika, Amerika en Europa. Ontdek meer over bamboe, rotan, raffia, waterhyacint, stro en sisal en over het productieproces van plant tot vlechtmateriaal.

Praktisch: tot 1 november 2019 bij vzw De Zilverreiger, Scheldestraat 18, Bornem
Meer info: lucdewachter@skynet.be

Ciseleren in de edelsmeedkunst (Berchem)

Ciseleren in de edelsmeedkunst

In het kader van een meester-leerlingtraject wordt de ambachtelijke kennis van het ciseleren doorgegeven aan een volgende generatie. In het atelier van Patrick Storme wordt getoond wat ciseleren in de edelsmeedkunst precies inhoudt. U maakt kennis met de gereedschappen van de edelsmid, de werkwijze van het ciseleren en de resultaten die met het project werden behaald.

Praktisch: tot juni 2020 na afspraak in Atelier Patrick Storme, Floraliënlaan 328, Berchem
Meer info: p.storme@telenet.be

Sabotage in de molen van Rufferdinge (Landen)

Sabotage in de molen van Rufferdinge

De watermolen is een knappe machine met reuzegrote tandwielen. Het enorme waterrad draait niet vanzelf. Wanneer het water erop valt, begint het te draaien en dat zet de hele machine in werking zodat wij graan kunnen malen, meel zeven en zware zakken kunnen hijsen. Verken de molen van Rufferdinge en help ons een misdaad op te lossen. Lang geleden brak er iemand in. Wie? Waarom? Wanneer?

Praktisch: tot 31 december 2019 in Belevingscentrum Rufferdinge, Molenbergstraat 4, Landen
Meer info: asevenants@landen.be

Collectie Haspengouwse volksdevotie (Sint-Truiden)

pixabay

Eeuwenlang hielpen heiligenbeeldjes mensen bij het beleven van hun geloof. In de loop der jaren gingen echter heel wat gebruiken verloren. De Heemkundige Kring van Sint-Truiden bracht een indrukwekkende collectie samen in een permanente opstelling. Welke heiligen herkent u? Wie maakte deze beelden? En tegen welk onheil beschermden deze heiligen?

Praktisch: tot 31 december 2019 in Oud Atheneum, Zoutstraat 46, Sint-Truiden. Lokaal op de tweede verdieping. 
Meer info: andre.phillipaerts@gmail.com

De kleuren van de Bevrijding. Het wandtapijt vertelt (Brussel)

De kleuren van de Bevrijding. Het wandtapijt vertelt

Maak kennis met een knap staaltje state-of-the-artvakmanschap: het wandtapijt De triomfantelijke terugkeer van Koning Albert in Brussel op 22 november 1918. Een rondleiding door de zalen van de Senaat toont u de making-of van het wandtapijt, geweven in 1935 door Manufactuur De Wit. U ziet onder meer ook de verloren gewaande delen van het karton van Anto-Carte.

Praktisch: tot 26 oktober 2019 bij de Belgische Senaat, Leuvenseweg 7, Brussel
Meer info: info@22nov1918.be

Leven in de brouwerij! (Sint-Pauwels)

Leven in de brouwerij!

Bier is een van de oudste dranken in de geschiedenis. Bier brouwen is in de loop der eeuwen dan ook uitgegroeid tot een echt ambacht, ook bij ons. N.a.v. Erfgoeddag (her)ontdekt u enkele oude brouwerijen en cafés van Sint-Pauwels en komt u te weten hoe 'de glazen boterham' ge(s)maakt werd. Lees, luister, bewonder en proef het ambacht van het bierbrouwen.

Praktisch: tot 31 september 2019 in Oud-gemeentehuis, Dries 21, 9170 Sint-Pauwels.
Meer info: archief@sint-gillis-waas.be

Zo werd vroeger alles gemaakt (Bredene)

Zo werd vroeger alles gemaakt 

Enkele gidsen van het heemkundig museum Turkeyenhof geven u graag uitleg over de tentoongestelde oude gebruiksvoorwerpen en ambachten zoals dat van klompenmaker, meubelmaker, loodgieter of schoenmaker. Maak ook kennis met verschillende landbouwwerktuigen. Er wordt brood gebakken in een 200 jaar oude bakoven.

Praktisch: tot 31 december 2019 bij Heemkundig museum Turkeyenhof, Zegelaan 42, Bredene
Meer info: joseph.stroobant@telenet.be

Hoe maakten de eerste bewoners van Ravels het? (Ravels-Poppel)

Hoe maakten de eerste bewoners van Ravels het?

Ravels wordt regelmatig de archeologische schatkamer van België genoemd. Wees er maar zeker van dat de laatste vondst over onze voorouders nog lang niet bovengehaald is! Voel u als een echte Indiana Jones en verneem alles over het leven en vakmanschap tijdens de prehistorie en de vroegste sedentaire bewoning. Kinderen (7+) mogen vuursteen bewerken en een vuurtje maken.

Praktisch: Elke tweede zondag van de maand van 14 tot 17 uur met uitzondering van december, januari en februari. Museum Aan de Grens, Dorp 64, Ravels-Poppel
Meer info: lc_ndrs@yahoo.co.uk

Hoe breng je een tram van Expo '58 terug tot leven? (Dilbeek)

Hoe breng je een tram van Expo '58 terug tot leven?

Op deze eerste stelplaats van de Buurtspoorwegen in Brabant wordt het elektrisch motorrijtuig SE9102 gerestaureerd. Deze tram werd gebouwd om de Brabanders naar de Heizel te brengen voor Expo '58. Nadien deed de tram dienst aan de kust tot 1982. Exterieur en interieur worden momenteel volledig onder handen genomen door ambachtslui Pierre en Roger. 

Praktisch: tot 31 december 2020 op Tramsite Schepdaal, Ninoofsesteenweg 955, Dilbeek
Meer info: p.mathieu@telenet.be

Restauratie van een 19e eeuws schilderij van Sylvester van den Houte (Stekene)

Restauratie van een 19e eeuws schilderij van Sylvester van den Houte

Het is verrassend hoeveel mensen zich willen inzetten voor het behoud van kunstvoorwerpen. Waarom is het bewaren van cultureel erfgoed zo belangrijk? Restauratrice Marina Mertens nodigt u graag uit om kennis te maken met de restauratie van het Heilig Cruysaltaar.

Praktisch: Elke maandag na afspraak van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur in OC De Statie, Spoorwegwegel 1, Stekene
Meer info: artificiumvzw@outlook.com

Ambachten en scouting (Leuven)

Pixabay

Scouting staat  open voor creativiteit: de werking rond vaardigheden resulteert in jonge kunstenaars of ambachtslui. Zo'n creatievelingen zijn herkenbaar aan een resem vaardigheidsinsignes op de mouwen van hun uniform ... Kom kennismaken met hun vaardigheden én de resultaten ervan.

Praktisch: tot 27 oktober 2019 op zondagen van 13 tot 17 uur in Scouts en Gidsen Museum, Sint Geertruiabdij 5, Leuven
Meer info: jc.dopere@telenet.be

Cultuur: alleen voor de elite? Kunst in een volkswijk (Brussel)

Cultuur: alleen voor de elite? Kunst in een volkswijk

Een gids neemt u mee door de Marollen, een levendige Brusselse volkswijk waar Pieter Bruegel ooit nog schilder was. We gaan er op zoek naar ... kunst! Is de productie van kunst alleen iets voor geschoolde elites? Hoe betrekken we ook lagere klassen als publiek, of als artiest? Met deze vragen in het achterhoofd wandelen we langs de artistieke initiatieven in de wijk.

Praktisch: na afspraak tot 31 december 2019. Start aan het portaal hoofdingang van de Kapellekerk, Kapellemarkt 1, Brussel
Meer info: tochtenvanhoop@gmail.com

Momenteel bereiden we volop de volgende editie voor. Op 26 april 2020 draagt Erfgoeddag als thema 'De Nacht'. Teken in op de maandelijkse nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte.

  • Foto cover: Nationaal Museum van de Speelkaart (c) Hans Vangeel
  • Foto's activiteiten: Erfgoeddag 2019
  • Foto activiteit 'Twee nieuwe glas-in-loodramen': Naaldwijk, St. Adrianuskerk, detail glas in loodraam, 2007 (c) Quistnix via Wikimedia Commons
  • Foto activiteit 'Camera Obscura: fotografie en beeldvorming': An artist drawing from life with an 19th century camera obscura, labeled: B (lens), M (mirror), O (line of light if mirror not in way). The artist used thin tracing paper to capture the outlines, transfered those to canvas, board or paper & finished the drawing, circa 1850, unknown illustrator via Wikimedia Commons
Michelle Van Meerhaeghe
erfgoeddag
Erfgoeddag 2019
Evenement