Vliegende herten, wilde zwijnen en lentevuurspinnen in ‘Onze Natuur. De Film’

Onze Natuur. De Film

Ging u al kijken naar Onze Natuur. De Film? In amper zeven dagen tijd schopte de ambitieuze natuurdocumentaire het eind september met meer dan 25.000 bezoekers tot aanvoerder van de Vlaamse Box Office.

De film is een onderdeel van Onze Natuur, een ambitieus 360°-merk dat laat zien hoe verbazend wild en verrassend dichtbij de Belgische natuur is. Het platform is een initiatief van Hotel Hungaria, VRT, KFD, RTL TVI, Agentschap voor Natuur en Bos & Natuurpunt. Via het online platform onzenatuur.be, sociale media, een boekenreeks en een tv-reeks begin 2023, komt die wilde natuur nu nog dichterbij.

Op ontdekking in de wondere wereld van Onze Natuur

De missie van Onze Natuur: de kijker grenzeloos trots maken op wat er zich in België afspeelt. Want niet het luipaard, maar de slechtvalk is het snelste dier ter wereld. De dwergmuis weeft even vernuftige nesten in het riet als een Afrikaanse watervogel. En als u denkt dat de Kalmthoutse Heide qua schoonheid moet onderdoen voor de Afrikaanse Savanne, dan moet u maar eens terugkomen wanneer de struikheide droge vlakte omtovert in een zee van paarse bloemen.

Onze Natuur. De Film neemt de kijker mee in de wondere wereld van de natuur, in al haar glorie. Een visueel spektakel dat u de kans biedt om oog in oog te staan met de grote maar ook de allerkleinste dieren, met als doel te verwonderen, te leren fier zijn op al dat moois om ons heen.

Bekijk de film in een cinema in uw buurt.

Natuur: oogverblindend! Maar hoe lang nog?

Onze Natuur, De Film en de zevendelige documentaire brengen de natuur in België adembenemend mooi in beeld. De productie van Hotel Hungaria is een pluim op de hoed van alle natuurbeschermers en -beheerders die zich inzetten voor meer en betere natuur. De prachtige beelden mogen echter niet verbloemen dat onze natuur enorm onder druk staat. De vijf verschrikkelijke V’s - verdroging, verzuring, versnippering, verharding en vermesting - wegen zwaar op de biodiversiteit. Dat blijkt ook uit de cijfers:

  • 28% van de soorten is bedreigd of kwetsbaar,
  • 38 van de 44 habitats verkeren in ongunstige staat.

Anno 2022 staan we voor een tipping point in de biodiversiteitscrisis. De komende tien jaar zullen beslissend zijn voor onze natuur. Slagen we erin om het tij te keren of boeken we bloedrode cijfers en verliezen we soort na soort? Lukt het ons om het groenblauwe netwerk te versterken en de basisnatuurkwaliteit te verhogen of kwijnt de natuur verder weg in geïsoleerde zones?

Erfgoeddag 2023: Beestig!

Inspiratiebrochure Erfgoeddag

Reden te meer waarom het zo waardevol is dat Erfgoeddag in 2023 focust op dieren en erfgoed. Op zondag 23 april draagt hét cultureel-erfgoedevenement van Vlaanderen en Brussel de titel 'Beestig!'. Heeft u interesse om een activiteit te organiseren?

Bron artikel: persbericht Onze Natuur
Foto: campagnebeeld Onze Natuur

Michelle Van Meerhaeghe