Beleidsperiode 2014-2018: infosessie Vlaams ingedeelde musea

Op maandag 5 november 2012 organiseerde het agentschap Kunsten en Erfgoed een informatiesessie voor de Vlaamse indeling en subsidiëring van musea voor de beleidsperiode 2014-2018. Minister van cultuur Joke Schauvliege stelde de krijtlijnen voor waarmee Vlaams ingedeelde musea rekening dienen te houden bij het opstellen van hun beleidsplannen voor 2014-2018. De minister wil inzetten op drie speerpunten: 1) de verdere versterking van de basisfuncties; 2) de structurele uitbouw van netwerking en samenwerking en 3) de versterking van de financiële basis en zakelijke organisatie. 

Opvallend is dat bij de versterking van de basisfuncties de aandacht wordt toegespitst op de verdieping van de geautomatiseerde collectieregistratie (met bijzondere aandacht voor een digitaliseringsstrategie), de uitbouw van een dynamische collectiewerking met aandacht voor collectiemobiliteit, de versterking van het behoud en beheer met aandacht voor duurzaamheid en op erfgoededucatie en het bereiken van een divers publiek. De 1-euromaatregel zoals we ze tot en met 2012 kenden wordt niet voortgezet. In plaats daarvan wordt van de musea verlangd een gedifferentieerd prijzenbeleid te voeren met aandacht voor een aanbod dat goed op diverse doelgroepen is afgestemd.  

De structurele uitbouw van netwerking en samenwerking blijft een speerpunt. Het doel is uiteindelijk om de efficiëntie van de museale werking te verhogen. Ook expertisedeling naar de cultureel-erfgoedgemeenschap staat centraal en de internationale werking moet verder worden versterkt. 

Een derde opvallend speerpunt is de versterking van de financiële basis en zakelijke organisatie. Musea wordt gevraagd om meer aandacht te besteden aan de uitbouw van een eigen financiering. Het financieel beleid en zakelijk beheer moeten bovendien transparanter worden. Het nauwer betrekken van externe experts en de cultureel-erfgoedgemeenschap moet er eveneens voor zorgen dat de zakelijke organisatie wordt versterkt. Ten slotte dient de aandacht voor culturele en maatschappelijke diversiteit te vergroten. De uitdieping van de speerpunten leest u hier

Vervolgens lichtten medewerkers van het agentschap de procedure voor de aanvragen voor de indeling bij het Vlaamse niveau en voor werkingssubsidies verder toe. Deze aanvragen moeten ten laatste op 1 april 2013 worden ingediend. In tegenstelling tot vroeger vallen de indiendata vanaf 2013 dus samen, maar het blijven wel twee onderscheiden procedures. Inhoudelijk zullen de musea moeten rekening houden met de krijtlijnen geschetst door de minister en met (de wijzigingen die) het Cultureel-erfgoeddecreet van 6 juli 2012 en de uitvoeringsbesluiten (in opmaak) met zich meebrengen. 

Momenteel wordt er door het agentschap hard gewerkt om de Handleiding te actualiseren. De FARO-handleiding voor het schrijven van een beleidsplan voor musea wordt hierop afgestemd. Beide zullen zo snel mogelijk in hun geactualiseerde vorm terug online worden geplaatst.

Lees ook de toespraak van minister Joke Schauvliege tijdens het sectormoment.

Olga Van Oost
Infodag