Tweede keynotespreker Groot Onderhoud: SETUP

Project dodo van SETUP

Zal technologie de wereld redden? En als ze de wereld niet redt, welke impact zal ze dan wel hebben? Retorische vragen, zo op het eerste gezicht. Maar wie over de toekomst nadenkt, kan niet om ‘technologie’ heen, en de vragen die ze oproept. Precies daarover gaat de tweede keynote van het Groot Onderhoud.

Twee weken geleden onthulden we de eerste keynotespreker van het Groot Onderhoud: de Nederlandse filosofe en auteur Joke Hermsen. De toekomst van het cultureel erfgoed en het erfgoedwerk: dat is het thema van het Groot Onderhoud, op 30 mei in Hasselt – staat de datum al met stip in uw agenda? 

Reframen is de boodschap

Onze tweede keynote heet SETUP, “een platform voor een technologie-kritische samenleving”. Bij SETUP werken kunstenaars en experts uit verschillende disciplines om installaties, beelden en vocabulaire te ontwikkelen die de ethische en sociale implicaties van technologische ontwikkelingen invoelbaar maken. Met humoristische en vervreemdende ervaringen reframen ze complexe maatschappelijke vraagstukken en bevragen ze de wenselijkheid van technologie. En dat zonder het onderwerp al te zwaar te maken. Klinkt goed, niet?

Zo leest u op de website: “Het is tijd om meer mensen te laten meewerken aan en meedenken over technologie. Zo kunnen we samen de mogelijkheden van nieuwe technologie vieren, maar ons ook wapenen tegen de risico’s. We stimuleren mensen om een ethisch (tegen)geluid te ontwikkelen. Om te zien hoe het anders kan, of moet.”

Foto: Ellen Bijsterbosch

SETUP stuurt vanuit Utrecht Ellen Bijsterbosch (°1986) naar Hasselt. Ze heeft een achtergrond als theatermaker en mediawetenschapper, en werkt bij SETUP als artistiek ontwerpend onderzoeker. In haar keynote houdt Ellen de copingsmechanismen voor een complexe wereld tegen het licht. Ofwel, in mensentaal: “hoe wij als mensen omgaan in een wereld waarin we – ondanks al ons technologisch vernuft – de controle aan het verliezen zijn.” Concreet gaat ze aan de hand van “een hyperlokaal AI-streekproduct”, een geavanceerd exoskelet en het programma Excel 97, de uitgestorven dodo klaarmaken voor de 21e eeuw. De achterliggende vraag daarbij is hoe technologie gebruikt wordt bij de uitdagingen waarvoor de cultureel-erfgoedsector staat.

U merkt het: een keynote die u zal doen nadenken.

Groot Onderhoud 2024

De inschrijvingen voor het Groot Onderhoud 2024 gaan volgende week van start. Wees erbij!

P.S. We blijven het herhalen: als u zich afvraagt wat het Groot Onderhoud is, surf dan eens naar de pagina waarop we de info van alle voorgaande edities gebundeld hebben. Het Groot Onderhoud is het jaarlijkse sector- en netwerkevent voor de cultureel-erfgoedsector. Elk jaar behandelen we een relevant thema. Dit jaar luidt dat De toekomst is nu.

Olga Van Oost