Eerste West-Vlaamse museumdag: een voltreffer

West-Vlaamse Museumdag: teamdag met begeleiding coach

Vorige week maandag 12 oktober vond in Brugge de allereerste West-Vlaamse Museumdag plaats. Met als rode draad de kansen en uitdagingen die ‘samenwerking’ voor museale teams biedt. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe pakt een team bepaalde taken binnen een museale werking aan? En rond welke zaken kan een team de krachten bundelen?

Uniek aan het opzet van deze dag was dat werkelijk het volledige museumteam uitgenodigd was. Werkelijk iedereen? Ja, van baliemedewerker tot conservator, van schoonmaakster tot wetenschappelijk medewerker, van technicus tot publieksmedewerker. De cel Erfgoed van de provincie West-Vlaanderen – organisator van de dag – had immers gemerkt dat ze zelf wel de West-Vlaamse publieksmedewerkers en collectiebeheerders bereikten, maar nooit het hele team. Ook stelde ze geregeld vast dat de interne communicatie van de musea vaak ruimte heeft voor verbetering. Vandaar het idee om een dag te organiseren voor de hele ploeg. Meer dan 80 medewerkers van 17 West-Vlaamse organisaties tekenden present.

Samenwerking herbekeken

Trendwatcher Ellen Anthoni van het bureau Trendwolves trapte het voormiddaggedeelte af. In een flitsende presentatie deelde ze haar inzichten over de leefwereld van jongeren en gaf ze aan hoe musea daar volgens haar op zouden kunnen inspelen. In het daaropvolgende panelgesprek ging FARO-stafmedewerker Olga Van Oost in gesprek met Steven Vandenbussche (Memorial Museum Passchendaele 1917), Thomas Ameye (Wielermuseum), Hubert De Witte (Musea Brugge) en Mathieu de Meyer (Raversyde). Hoe gebeurt de samenwerking in de musea? Hoe pakt u in teamverband zaken als registratie, veiligheid, communicatie en veranderingsprocessen aan? De panelleden boden hierbij een openhartige blik in hun interne keuken.

Handen uit de mouwen

In de namiddag was het tijd voor actie. Elk museumteam had op voorhand ‘een uitdaging’ bezorgd waarmee het kampte. Dat ging van vragen als ‘hoe kunnen we onze interne communicatie beter stroomlijnen’ tot ‘hoe ga je als team om met zoveel verandering’? Onder begeleiding van vier professionele coaches pakten de teams ‘hun’ uitdaging aan. 

Daarbij kwam weliswaar geen kant-en-klare oplossing uit de bus, wel werden er  concrete aanzetten geformuleerd waarmee de musea later zelf aan de slag kunnen gaan. De reacties waren positief. Een museummedewerker verwoordde het als volgt : “Fijn om eens op zo'n manier met de collega's te babbelen, dat gebeurt op de werkvloer niet ...” Iemand anders zei: “Het namiddaggedeelte was heel interessant, vooral de uitwisseling van ervaringen met andere musea.” De musea gingen immers niet alleen met elkaar in gesprek, er was ook plaats om ideeën en ervaringen uit te wisselen met andere teams. Zo werd de Museumdag ook een netwerkmoment.

Aan de dag was ook een prijs verbonden: wie tijdens de receptie de enquête invulde, maakte kans op een vervolgsessie coaching. Het Bakkerijmuseum in Veurne kwam als winnaar uit de bus. Volgens de cel Erfgoed van de provincie West-Vlaanderen was de dag een succes. En men hoopt er een vervolg aan te kunnen breien volgend jaar.

Wenst u meer info? Bel of mail dan naar de museumconsulent West-Vlaanderen (en tevens auteur van dit verslag) Elien Doesselaere, elien.doesselaere@west-vlaanderen.be, tel.050 40 34 44.

 

Olga Van Oost