Het Lam Gods tot op de pixel ontleed

Onderzoeksproject Closer to Van Eyck
Technologie kan een heel zinvolle rol spelen bij het behoud en beheer van collecties. Dat blijkt eens te meer uit een onderzoeksproject waarin een hoofdrol is weggelegd voor het altaarstuk 'De Aanbidding van het Lam Gods' uit 1432 van de gebroeders Van Eyck.
 
De conditie van het altaarstuk werd via uiteenlopende innovatieve methoden vakkundig onderzocht door een nationaal en internationaal onderzoeksteam. Er werden ook foto's van gemaakt in zeer hoge resolutie. De website Closer to Van Eyck brengt al deze beelden nu samen tot één beeld van ongeveer 100 miljard pixels. Via deze website kan u op een gemakkelijke en toegankelijke manier het Lam Gods tot in de kleinste details bekijken en bestuderen. 
 
Het project is een samenwerking tussen het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Lukasweb en de Vrije Universiteit Brussel, werd gecoördineerd door professor in de kunstgeschiedenis Ron Spronk en gefinancierd door de Getty Foundation met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
 
Olga Van Oost
Opening / lancering