Museum Leadership Conference, deel 5 | Intercom

Intercom 2015

Als afsluiter van de reeks blogberichten over de Museum Leadership Conference, die ik in Washington DC bijwoonde, breng ik hier verslag uit over het gesprek dat ik had met Ole Winther, de huidige voorzitter van Intercom. Dat is het internationale comité dat zich buigt over museummanagement, onder de vleugels van ICOM. Intercom organiseerde deze conferentie. Alvorens het over Intercom te hebben, gaf Winther een inkijkje in zijn professionele leven, als hoofd van het museumdepartement van het Deens ministerie van Cultuur.

Deense Museum Act

Vanuit de overheid is het de opdracht van Winther en zijn team om de Deense musea te ondersteunen en te helpen in hun ontwikkeling. In zijn departement werken 25 museumprofessionals. Hun taak bestaat erin de musea zowel inhoudelijk (met museologische expertise) als administratief te ondersteunen. Dit doen ze onder andere aan de hand van museumaudits. Winther beschouwt zichzelf en zijn ploeg dan ook als “gratis consultants”. In Denemarken bestaat er trouwens een afzonderlijk museumbeleid binnen het cultuurbeleid. Musea worden gefinancieerd en werken op basis van de Danish Museum Act die sinds 2010 in voege is en die gebaseerd is op wat ICOM, de International Council of Museums dus, voorschrijft wat een museum behoort te doen. Denemarken was trouwens een van de landen die aan de basis lag van ICOM.

Winther benadrukt wel dat de klassieke museumdefinitie van ICOM in Denemarken wordt overstegen. In de Deense Museum Act staat onder andere dat musea relevant moeten zijn voor iedereen. Heel belangrijk om te onthouden, aldus Winther, is dat de collectie geen doel op zichzelf mag zijn, maar wel een middel is voor museumactiviteiten. Hij maakt de vergelijking met een theater: daar gaat het evenmin om het theater zelf, maar wel om de stukken die worden gespeeld. Het streven naar openheid en naar brede toegankelijkheid is niet enkel een nobel doel, maar moet echt worden waargemaakt willen de musea hun subsidies blijven ontvangen. Voor sommige musea “met oudere directeuren” is dat moeilijk, aldus Winther. Maar toch is het een mentaliteitsverandering die goed begint door te dringen.

Intercom

Over Intercom vertelt Ole Winther dat dit internationaal comité over museummanagement al twintig jaar binnen ICOM bestaat. Het comité telt momenteel meer dan 400 leden. Om lid te worden volstaat het om je aan te melden bij het secretariaat van het comité. Intercom organiseert jaarlijks een conferentie om ideeën uit te wisselen en de leden worden regelmatig via nieuwsbrieven en de website geïnformeerd. Heel belangrijk is het groeiende netwerk van professionals die zich over de hele wereld met museummanagement bezighouden.

Intercom is een internationaal comité, wat ook wil zeggen dat de jaarlijkse conferentie op een ander continent moet plaatsvinden. Je hebt wel steeds een gastland nodig dat de conferentie kan organiseren. In 2016 gaat Intercom naar Milaan. Allen daarheen.

Lees alle blogberichten over de Museum Leadership Conference.

Olga Van Oost
Museum Leadership Conference
Conferentie
Werkbezoek / studiereis