Netwerkdag Registrars in Tilburg

Griet Kockelkoren op Amsterdamse Netwerkdag Registrars 2013
Het aantal collectiebeheerders en bruikleenregistrars is de afgelopen jaren sterk toegenomen. En dit ondanks het feit dat er in Vlaanderen nog steeds geen opleiding voor registratoren bestaat. Het KMSKA heeft doorheen de jaren een grote expertise opgebouwd op het vlak van bruikleenverkeer. Via de vele contacten in de sector, voelde het museum aan dat de registratoren in Vlaanderen nood hebben aan momenten om ervaringen, inzichten en (technische) informatie uit te wisselen met collega’s. 
 
Belgische collega’s ontmoetten elkaar al op de tweejaarlijkse European Registrar Conference, maar er was dus ruimte voor nog een bijkomend overleg. In 2013 kwam er het voorstel van de Nederlandse Registrars Groep (NRG) aan het KMSKA om samen met de Vlaamse collega’s een trefdag op te zetten. De NRG maakt deel uit van de Nederlandse Museumvereniging en organiseert in die hoedanigheid jaarlijks een aantal activiteiten, hoofdzakelijk studiedagen. 
 
Op deze netwerkdag ontmoetten Nederlandse en Vlaamse registratoren elkaar in Amsterdam voor een bezoek aan het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum. Hoewel er verschillen zijn tussen de Nederlandse en Vlaamse manier van werken, bleken de overeenkomsten groter en de uitwisseling was een schot in de roos. Tijdens netwerkmomenten als deze leren registratoren elkaar (beter) kennen, wat vaak het begin is van (internationale) samenwerking op lange termijn. 
 
Kortom, het loont de moeite om de netwerkdag, die dit jaar op vrijdag 12 juni in Tilburg plaatsvindt, bij te wonen. Klik hier voor het programma en schrijf snel in! 
Olga Van Oost
Werkbezoek / studiereis