Oproep | Bedenk mee de Weg met Maks!-erfgoedactie voor jongeren

Foto van de Museummarathon in Maastricht met dank aan het Bonnefantenmuseum

In samenwerking met Maks!, het jongerenblad voor 14- tot 19-jarigen in Vlaanderen, organiseert het praktijktraject jongeren, vrije tijd en erfgoed in de lente van 2012 een Weg met Maks!-erfgoedactie. Concreet zullen we een nachtspel ontwikkelen voor ‘onderzoeksrechters in spe’ in Mechelen, gevolgd door een sleep-in met ontbijt. We staan voor verschillende uitdagingen. Ons doel is natuurlijk om jongeren op een fijne manier met erfgoed in contact te brengen in de hoop dat ze door de ‘erfgoedmicrobe’ gebeten worden. Maar als publiekswerkers willen we ook leren. Zo toetsen we in het spel het gebruik van nieuwe media af als methode om jongeren te betrekken, te informeren en te entertainen. Uit de interactie met de jongeren hopen we bovendien lessen te kunnen trekken voor toekomstige trajecten rond jongeren en erfgoed.

Op 17 november organiseren we een nieuw praktijk- en leermoment. We nodigen ervaren spelbedenkers uit, die ons zullen inspireren voor de Weg met Maks!-erfgoedactie. Vervolgens krijgen we een erfgoedinleiding op Mechelen (de locatie van het spel) en zal Marc Rubben (expertisecentrum Memori, Lessius Hogeschool Mechelen) ons inwijden in de wereld van de nieuwe technologie. Met deze ideeën fris in het hoofd, vatten we dan de brainstormoefening aan. We verzinnen concrete opdrachten voor het nachtspel op basis van Mechelse locaties, weetjes, gebeurtenissen en objecten. De uitdaging zal erin bestaan om met die opdrachten zo nauw mogelijk aan te sluiten op de leefwereld van de jongeren (o.a. door het gebruik van nieuwe media) en tegelijkertijd openingen te creëren naar de wereld van het erfgoed.

Jongeren zijn ons publiek van de toekomst. We hopen u dan ook (opnieuw) te verwelkomen op 17 november. Ook als u er tijdens de vorige praktijkmomenten niet bij kon zijn, bent u van harte uitgenodigd. We leiden de dag opnieuw in zodat iedereen snel mee is.

Een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, tapis plein vzw en Erfgoedcel Mechelen.
 
Praktisch

17 november 2011, 10.00 - 15.00 uur, Lamot, Van Beethovenstraat 8-10 (ingang Haverwerf), Mechelen

Broodjeslunch wordt voorzien

Inschrijven kan tot 10 november door een mailtje te sturen naar olga.vanoost@faronet.be

Olga Van Oost