Sponsorwerving en crowdfunding

Crowdfunding: werkt het? Is het een waardevolle manier om fondsen te werven? De Vlaamse Erfgoedbibliotheek is alleszins optimistisch. Het platform Boekensteun blijkt met de wervende baseline 'Geef om boeken' succesvol te zijn gestart. 
 
Vorige week vroeg Apache, de kritische nieuwswebsite voor diepgaande onderzoeksjournalistiek, eveneens aan haar (potentiële) lezers om steun. Met de actie 'Investeer in Apache' roept Apache op om mede-eigenaar te worden. Dit kan door de aankoop van een aandeel aan 50, 100 of 250 euro. Met deze actie hoopt de nieuwssite in de toekomst onafhankelijk te zijn van overheidssteun en haar functie als vierde macht ten volle te kunnen uitoefenen.  
 
Zou crowdfunding voor uw organisatie een zinvolle strategie kunnen zijn? Of zet u beter in op een andere vorm van sponsorwerving? Belangrijke vragen, die in een tijd van verminderde overheidssubsidies steeds prangender worden. En vragen, die we in de cursus 'Fondsenwerving' zullen aankaarten!
 
Voor deze cursus engageren we drie ervaren docenten fondsenwerving van het bedrijf Ethicom. Ilja De Coster geeft op 18 maart de aftrap met de eerste introducerende module. Hij staat stil bij de vragen:
  • Waarover gaat fondsenwerving?
  • Wat zijn de contouren waarbinnen we werken?
  • Wat ligt aan de grondslag van fondsenwerving?
 
Op 25 april gaat Erik Tamboryn dieper in op methodieken en principes om samen te werken met bedrijven.
  • Wat kan en wat kan niet?
  • Waar moet u aan denken als u een samenwerking met een bedrijf wenst op te zetten?
  • Wat is een goede sponsoringsstrategie? Hoe doet u dat?
 
Afsluiten doen we op 16 mei samen met Koen Van den Broeck, die heel concreet bij crowdfunding stilstaat. 
 
U kan de afzonderlijke sessies volgen maar als u geen voorkennis heeft, wordt aangeraden de volledige cluster te volgen. Dan geniet u overigens ook van een noemenswaardig prijsvoordeel.
Olga Van Oost