Vierde Museum Night Fever in Brussel

Campagnebeeld MNF Brussel

Op 26 februari 2011 slaat de museumkoorts opnieuw toe in Brussel, met de Museum Night Fever! Voor deze vierde editie kan het publiek de hele avond en nacht terecht in niet minder dan negentien Brusselse musea. Meer dan 500 enthousiaste jongeren boksen opnieuw een programma in elkaar dat bewust buiten de vakjes kleurt, met tal van concerten, performances, installaties, modedéfilés, rondleidingen door studenten en een spannend spel.

Een museumnacht voor en door jongeren
Museum Night Fever wil komaf maken met enkele hardnekkige clichés over musea: musea zouden saaie, duffe plekken zijn, waar jongeren weinig of niets te zoeken hebben. Hoe? Door jongeren (kunstopleidingen, jeugdhuizen...) in contact te brengen met musea voor het uitwerken van een origineel programma dat inspeelt op hun eigen interesses. Museum Night Fever wil zich trouwens richten tot alle jongeren, niet enkel diegenen die al gretig cultuur consumeren. Enkele voorbeelden: in BOZAR ontwikkelt Beeldenstorm een project met Zaveldal, een school voor buitengewoon onderwijs, en met studenten van de VUB; leerlingen van het Institut Sainte-Marie uit Sint-Gillis, een ‘gekleurde’ school, organiseren workshops zeefdruk in Wiels en het Museum van de Stad Brussel opent zijn deuren voor slechtziende en slechthorende jongeren (i.s.m. Passe Muraille).

26 februari 2011: vierde editie!
Vorig jaar bracht Museum Night Fever zo’n 12.000 bezoekers op de been – de meesten tussen de 18 en 35 jaar. Ook dit jaar nemen een twintigtal musea deel, vijf musea doen voor het eerst mee: het art & marges Museum, het BIP-Brussel Info Plein, het Museum voor Natuurwetenschappen, Wiels en het Wiertz Museum.
De editie van 2011 bevat opnieuw de nodige portie experiment en cross-over. Museum Night Fever wil musea omtoveren tot intrigerende plekken, waar je als bezoeker van alles kan zien, maar ook horen, proeven, ruiken en als het even kan aanraken! Een greep uit een zinnenprikkelend programma ...

ZIEN ...
Musea, dat is in de eerste plaats de ogen de kost geven. Tijdens Museum Night Fever kan het publiek enkele toptentoonstellingen gaan bekijken. BOZAR pakt uit met Venetian and Flemish Masters en een retrospectieve van Luc Tuymans; in het Joods Museum van België loopt de fascinerende expo David Seymour (Chim). Het is ook een uitgelezen kans om de vaste collecties in een geheel ander licht te zien: in het Legermuseum staat de avond in het teken van I Love a (Wo)man in Uniform, inclusief modedéfilé; de Coudenberg katapulteert u terug naar de hoogdagen van de renaissance, met aangepaste mise-en-scène en dansinitiaties; ook het Museum voor Natuurwetenschappen neemt u mee op een reis door de tijd, van dino tot walvis, met een choreografie tussen dans, poëzie en tribale ritmes.

HOREN ...
Het Muziekinstrumentenmuseum is natuurlijk een obligate stop: hier kan u o.a. luisteren naar de sixties pop van Broken Glass Heroes, de indie-rock van You and You en tal van andere optredens. De Hallepoort wordt voor één avond omgebouwd tot een zinderend bastion van dubstep, de beats worden geleverd door DJ BunZerO en zijn leerlingen/DJ’s. Terug in het centrum geeft het BELvue Museum een podium aan het Belgische Debonair label, met intimistische optredens van o.a. The bear that wasn’t. Aan de overkant, in het BIP, gaat de studentenradio van het Rits, Radio XL Air, de hele avond live met muziek en studiogasten over Brussel. De Finta Giardiniera van Mozart is dan weer de rode draad van een originele rondleiding/performance langs de verschillende ateliers van De Munt. In Molenbeek verken je de industriële site van La Fonderie op de tonen van partizanengezang en ook het Wiertz Museum bezondigt zich graag aan de grote emoties tijdens een avond boordevol poëzie, literatuur en muziek. 
 
VOELEN ...
Tijdens Museum Night Fever kan u ook zélf de handen uit de mouwen steken. In het art & marges Museum maak je maskers, geïnspireerd op de expo Face to face. Bij Wiels keert u naar huis terug met een eigen gepimpte Wiels T-shirt of sticker, terwijl je in het Muziekinstrumentenmuseum een oud Decap dansorgel in gang mag zetten. Het Legermuseum laat u extra strepen verdienen met een interactief spel; in het Joods Museum van België kan u fotoreporter voor één avond worden. In het Museum van de Stad Brussel ten slotte is aanraken verplicht, tenminste voor wie deelneemt aan de tactiele rondleidingen.

EN PROEVEN ...
Er is natuurlijk ook uitgebreid gelegenheid om te proeven.

Praktisch

Zaterdag 26 februari van 19.00 tot 1.00 uur ’s nachts (laatste toegang musea om 0.30 uur). Het mim blijft open tot 3.00 uur (laatste toegang om 2.30 uur)! Afterparty @ BOZAR van middernacht tot 3.00 uur.

Waar
In negentien Brusselse musea:
Architectuurmuseum – art & marges Museum – BELvue Museum – BIP, Brussel Info Plein – De Munt (ateliers) – Coudenberg, Voormalig Paleis van Brussel – Hallepoort – Joods Museum van België – Koninklijk Museum voor het Leger en de Krijgsgeschiedenis – La Fonderie, Brussels Museum voor Arbeid en Industrie –  Museum van de Nationale Bank van België – Museum van de Stad Brussel – Museum van Elsene – Museum voor Fantastische Kunst – Museum voor Natuurwetenschappen – Muziekinstrumentenmuseum (mim) – Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) – Wiels – Wiertz Museum

Infopunt MNF 2011: 26 februari, van 18.00 tot 24.00 uur in het Bureau voor Toerisme (BITC) bij het BIP.

Tickets
De Museum Night Fever-pas geeft toegang tot alle negentien deelnemende musea, de afterparty en de shuttlebus van de MIVB die zal pendelen tussen de negentien musea, van 19.00 tot 1.00 uur.

Alle info vindt u op de website van Museum Night Fever.

Roel Daenen