'Beleef de collectie' centraal in nieuwste nummer Museumpeil

De ErfgoedApp in het M HKA

Zopas is het jongste nummer van Museumpeil verschenen. Het nummer onderzoekt aan de hand van praktijkcases en beschouwende artikels nieuwe mogelijkheden om bezoekers de collectie te laten beleven. Ook FARO-medewerkers Olga Van Oost, Hildegarde Van Genechten, Bram Wiercx en Monique Verelst lieten hun licht schijnen over de thematiek.

Uit de Museumpeil-nieuwsbrief: “Musea willen bezoekers zoveel mogelijk betrekken bij hun collecties. Maar hoe doe je dit in een wereld vol met prikkels, ervaringen en spektakel? Die vergeven is van digitale informatie. Gaan musea daarin mee of verkiezen ze juist het tegendeel? En vanuit welke overtuiging of vaststelling? We zijn benieuwd welke keuzes musea maken. Waarmee is geëxperimenteerd en wat was dan de uitkomst? Wat werkt wel en wat werkt niet? In het nieuwe nummer van Museumpeil onderzoeken we oude en nieuwe mogelijkheden om de collectie te laten beleven.”

Hildegarde hield in haar bijdrage ‘Leren of beleven?’ een pleidooi tegen de tegenstelling. Monique ging op bezoek in Kazerne Dossin en Trainworld en analyseerde de scenografische aanpak. In een interview duidt Bram de ontwikkelingen op gebied van apps en digitale toepassingen. Olga ten slotte plaatst het thema in een bredere, historische context. En legt een brugje naar het recente boek ‘Museum van het Gevoel’.

Dit alles, en nog veel meer, in Museumpeil. Alle info via de website.

Roel Daenen