Brusselse Museumraad lanceert ‘Musea en mensen met een beperking. Praktische toegankelijkheidsgids’

Logo Brusselse Museumraad

Vorige week dinsdag, 3 december, was de Internationale dag voor personen met een handicap. Dat is een moment waarop jaarlijks breed gesensibiliseerd wordt over de noden van mensen met een handicap. Maar de inclusie voor personen met een handicap beperkt zich uiteraard niet tot één symbolische dag. Ook erfgoedinstellingen en -organisaties krijgen deze bezoekers over de vloer, of wensen – in het kader van de bredere maatschappelijke tendens om deze bevolkingsgroep toegang te geven tot een stijgend aantal diensten, beroepen en zaken in de vrijetijdssfeer –  inspanningen daartoe te leveren. Daartoe stelde de Brusselse Museumraad maandag de gloednieuwe brochure Musea en mensen met een beperking. Praktische toegankelijkheidsgids voor in het Museum voor Natuurwetenschappen.

Het was ook in dit museum dat de Brusselse Museumraad in november 2011 i.s.m. de International Council of Museums een colloquium over het thema organiseerde. Deze nieuwe gids is een van de resultaten van dit colloquium en is een prima begin voor elk museum (maar ook breder: elke erfgoed- en cultuurwerker) dat aandacht voor dit thema wil hebben in de werking van zijn/haar organisatie.

De gids biedt onder meer een overzicht van de wetgeving en de instellingen die begaan (en/of bevoegd) zijn met het thema (zoals de Verenigde Naties, de Europese Unie, de federale staat, de gewesten en de gemeenschappen). Maar ook de representatieve organisaties en studiebureaus die ons land actief zijn, komen aan bod. Het document geeft duiding bij een aantal begrippen (zoals ‘beperking’, ‘stoornis’ en ‘handicap’) en er is een lijst met een groot aantal heel concrete, praktische aanbevelingen met betrekking tot het onthaal, de scenografie, publieksbemiddeling en communicatie. Ten slotte is er ook aandacht voor het financiële plaatje (met onder meer de subsidiekanalen, gratis diensten en allerlei vormen van funding en samenwerking met het bedrijfsleven).

De klemtoon ligt op het praktische aspect, waarbij de richtlijnen en regels vaak worden geïllustreerd met praktijkvoorbeeld uit musea in binnen- en buitenland.

U vindt Musea en mensen met een beperking. Praktische toegankelijkheidsgids’ op de website van de Brusselse Museumraad.  

U kunt ook het persdossier ‘De federale wetenschappelijke instellingen verenigd voor een betere toegankelijkheid’ ophalen, alsook de gelegenheidsspeech van Philippe Courard, staatssecretaris voor Personen met een handicap bij de voorstelling van de gids. Bekijk ook de reportage op TV Brussel 'Blinde kinderen ontdekken het Museum voor Natuurwetenschappen'.

Roel Daenen