Erfgoeddag blikt achterom en vooruit

campagnebeeld Erfgoeddag 2011, Armoe troef

De elfde editie van Erfgoeddag op zondag 1 mei was een succes. 400 organisaties presenteerden samen meer dan 600 activiteiten. Musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, cultuurdiensten, verenigingen waar armen het woord nemen, amateurkunstenaarsverenigingen en tal van andere spelers peilden naar de sporen van armoede in het verleden. Alle activiteiten stonden in het teken van Armoe troef. Deze editie van Erfgoeddag bood mee inzicht in een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. Centrale vraag was hoe armoede werd benoemd, geregistreerd, beoordeeld, bestreden of beleefd? En hoe zat (en zit) het met de cultuur van armen, en welk erfgoed getuigt van deze bijzondere geschiedenissen?

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege stelde na afloop in haar persbericht: “Onlangs nog leerde de Participatiesurvey 2009 ons hoe populair cultuur erfgoed in Vlaanderen wel is: één Vlaming op de twee neemt deel aan een erfgoedactiviteit. Vandaag maakte ik op enkele  plaatsen mee hoe de Erfgoeddag, dankzij de inzet van tal van professionelen en vrijwilligers, vele bezoekers heeft geraakt. Niet echt verwonderlijk, want de achteruitkijkspiegel van het verleden leert ons vaak het heden beter te begrijpen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het thema ‘Armoe troef’ het ruime publiek bewuster heeft gemaakt van de armoedeproblematiek.”

Heel wat activiteiten krijgen na 1 mei nog een staartje. U vindt het volledige programma nog steeds op de website van Erfgoeddag. Met deze editie achter de rug, wordt het stilaan tijd om vooruit te blikken. Noteer alvast de drie data en thema’s van de komende edities in uw agenda:


Erfgoeddag 2012| zondag 22 april 2012| Helden

Wat is een held? ‘Wat een held tot held maakt, verlaagt vaak de mens,’ stelde Voltaire. Helden kunnen van hun voetstuk vallen, geëerd, bezongen of in vraag gesteld worden … Met een borst vol medailles het publieke forum instappen, of stil en anoniem in de alledaagsheid hun ding doen. Wat zijn hun beweegredenen? En wie of wat katapulteert hen tot held(in)? Tijdens de meest heroïsche Erfgoeddag van allemaal kom je het antwoord op dit soort vragen beslist te weten.


Erfgoeddag 2013 | zondag 21 april 2013| Stop de tijd!

Erfgoedwerkers proberen door hun inzet de immer knagende tand des tijds zo goed en zo kwaad mogelijk een halt toe te roepen. Een doordacht  behoud- en beheerswerk is immers essentieel bij de zorg en de ontsluiting van élke vorm van cultureel erfgoed, of het nu gaat over materieel of immaterieel erfgoed. Deze editie focust op het grotendeels onzichtbare werk àchter de schermen. Daarnaast is er vanzelfsprekend ook aandacht voor de ruimere invulling van de tijdsbeleving, van ‘vrije tijd’ tot en met  ‘crisissen’…


Erfgoeddag 2014 | zondag 27 april 2014| Grenzeloos

Grenzen: waar trek je die in erfgoedorganisaties?  Wat toon of vertel je, bewust of onbewust, aan het publiek, en wat precies niet? Hoe ga je om met drempels en toegangen, binnen en buiten? En tot waar krijgt het publiek inzage in wat er bij jou voor en achter de schermen gebeurt? Op deze Erfgoeddag kan je tonen hoe grensverleggende ideeën en invloeden uit het buitenland (UNESCO, ICOM…) bij jou hun beslag krijgen. Of nog, confronteer het publiek met vragen, kansen en problemen die opduiken wanneer je de grens – letterlijk – oversteekt, met je collectie(s), je werk, je denken en je invloed. Een Erfgoeddag zonder grenzen dus!


Ontvangt u de elektronische nieuwsbrieven en (papieren) post van de Coördinatie Erfgoeddag nog niet? Neem dan zeker contact op met hen:

Coördinatie Erfgoeddag – vragen naar Leen Breyne of Roel Daenen
FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw
Priemstraat 51
1000 Brussel
T. 02 213 10 60
F. 02 213 10 99
E. info@erfgoeddag.be

Hieronder ziet u enkele sfeerbeelden van de voorbije Erfgoeddag. Met dank aan: Erfgoedcel TERF, Erfgoedcel Viersprong – Land Van Rode, Gemeentearchief en heemkundig documentatiecentrum Heist-op-den-Berg, CJP, Leon Smets,  tapis plein, AMSAB – ISG, Geert Bonne, Turninum Volksmuseum Deurne, en tal van anderen die foto's hebben bezorgd.

Roel Daenen