Erfgoeddag: wissel van de wacht

Stokwissel atletiek

De voorbereidingen van de dertiende editie van Erfgoeddag (pro memorie: op 21 april 2013 met de roepnaam ‘Stop de tijd!’) beginnen op kruissnelheid te komen. Met een nieuwe sectorsite, een inspiratiebrochure, een resem inspirerende ontmoetingen én een nieuwe coördinator.

De nieuwe coördinator is voor Erfgoeddag-deelnemers alvast geen onbekende. Haar naam is Leen Breyne. Leen is historica (UGent) en behaalde een graad in de archivistiek aan de VUB. Ze timmert als projectmedewerker Erfgoeddag sinds oktober 2008 mee aan de uitbouw van het evenement. Daarnaast werkt Leen ook binnen de Cel Behoud, beheer en collectiemanagement.

Leen: “Als projectmedewerker heb ik het reilen en zeilen van Erfgoeddag van dichtbij mogen meemaken en meegemaakt, letterlijk dan. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om Erfgoeddag voortaan als coördinator in goede banen te leiden en samen met de cultureel-erfgoedsector het evenement voor zowel de deelnemers zelf, het publiek, de overheden, partners en de media succesvol verder uit te bouwen.”

Communicatieve uitdagingen
Een nieuwe coördinator is één ding. Maar wat met de ‘oude’ coördinator dan? “Ik ben ingevallen op het einde van de campagne van ‘Niet te schatten’, in april 2007,” zegt Roel Daenen. “Dan heb ik, eerst met Lieve De Saedeleer en vervolgens Leen Breyne, de coördinatie mogen verzorgen. Na vijf edities – waarvan deze laatste, op 22 april met ‘Helden’, de meest succesvolle was – krijg ik binnen FARO vanaf heden een nieuwe uitdaging.”

Roel Daenen zal met de collega’s uit de Cel Communicatie de externe  communicatie van het steunpunt aanscherpen. Tegen het najaar volgt het communicatieplan, met bijzondere aandacht voor een aantal grote trajecten (Erfgoeddag, Groot Onderhoud, enz.) en voor  thema’s zoals collectiebeheer, evenals het verder op punt stellen van het distributie- en promotiebeleid van onze publicaties en van faro | tjdschrift over cultureel erfgoed. Dit kadert in een van de drie grote decretale opdrachten van FARO: de communicatie over en beeldvorming van cultureel erfgoed in de maatschappij invullen en versterken. Voor Erfgoeddag blijft Roel Daenen de perswerking verzorgen, alsook de contacten met de grote (commerciële) partners. Medio juli treedt dan ook een nieuwe projectmedewerker aan om de Cel Erfgoeddag te versterken.

Nieuwe website
Voortaan vindt u de vertrouwde ‘sectorsite’ van Erfgoeddag onder de vleugels van de FARO-website. De meeste van de oude functionaliteiten (waaronder de rss-feed, de zoekfunctie, de veelgestelde vragen, enz.) zijn hernomen, zij het in een lichtjes andere vorm. De coördinatiecel van Erfgoeddag en de collega’s van FARO zullen kandidaat-deelnemers via deze weg blijven informeren met inspirerende nieuwsberichten.

Verder is deze cel nu volop bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe sectorcampagne. Zo komt er o.a. een inspiratiedag, een resem infosessies en een nieuwe inspiratiebrochure. De campagne wordt eind augustus gestart. Indien u in het verleden al deelnam aan Erfgoeddag, krijgt u automatisch via de post en de elektronische nieuwsbrief alle info. Als u daarentegen nog nooit deelnam, en u overweegt een deelname, stuurt u best een bericht naar info@erfgoeddag.be of belt u naar +32 2 213 10 82.

Roel Daenen