Experiment troef op de negende Museumnacht in Antwerpen

Museumnacht Antwerpen

Op zaterdag 3 augustus openen de Antwerpse musea tussen 19.00 en 1.00 uur de deuren voor een nieuwe editie van de Museumnacht. Zestien erfgoedinstellingen nodigen het publiek niet alleen op een ongewoon uur uit, maar zorgen ook voor zomerse bars, nachtelijke rondleidingen, workshops en performances, muziekoptredens en tal van andere activiteiten. Liefhebbers van cultuur en sport kunnen beide combineren door deel te nemen aan het Fit-o-Museum en samen met een gids langs de musea te joggen.

Het verrassende programma kwam tot stand na een uitgebreide denkoefening van de Antwerpse musea met Prospekta, en aan de hand van de bezoekersprofielen die CultuurNet Vlaanderen presenteerde in de toolkit De blik op cultuur.

De Antwerpse musea tonen hun collecties en tentoonstellingen en organiseren dus heel wat bijzondere activiteiten. Een polsbandje geeft toegang tot de deelnemende musea, de afterparty en de pendelbussen, waarmee bezoekers gemakkelijk van het ene museum naar het andere reizen.

Bezoekersprofielen

Het was geen verrassing dat ook de Antwerpse musea hun publiek voornamelijk uit de pool van de 10% ‘Fijnproevers’ vissen (zie de profielen van CultuurNet in De Blik op Cultuur). De organisatoren kozen er dan ook resoluut voor om activiteiten aan te bieden die zowel de ‘Actiezoeker’ als de ‘Actieve Ontspanner’ kunnen aanspreken. Daarnaast is er ook voor kinderen een aanbod ontwikkeld, tussen 19.00 en 21.00 uur.

Fit-o-Museum
AmuseeVous gaat de sportieve tour op en neemt groepjes hipsters al joggend mee van museum naar museum (6,5 km). In elk museum wordt één topstuk toegelicht. Deelnemers worden uitgenodigd om “een kleurige outfit,  sneakers en zweetbandjes aan te trekken.”

Overnachting in het MAS
Twintig bezoekers gaan een ongetwijfeld onvergetelijke nacht tegemoet in het MAS. In samenwerking met een krant krijgen de winnaars van een wedstrijd toegang tot het MAS en het concert van Axl Peleman op het dak, een bed in het museum én ontbijt in het Felixpakhuis.

De mooiste affiches
Traditiegetrouw is er in het Letterenhuis ook de tentoonstelling van de “mooiste culturele affiches” van de voorbije jaren. Bezoekers kunnen een (gratis) geplastificeerd exemplaar meenemen. De ontwerpen kunt u bekijken op  de website van Power of Print.

Vanop een crosstrainer naar kunst kijken
In het MAS kunnen de bezoekers nu ook schilderijen vanop een crosstrainer bekijken. De organisatoren stellen dat “men namelijk gerichter kijkt wanneer men aan het sporten is.”

Voor kinderen
Tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen kinderen zich helemaal uitleven. In Museum Mayer van den Bergh is er een zoektocht en in het M HKA kunnen de jonge bezoekers bij een lichtgevend kunstwerk een sessie bodypainting volgen. Kinderen tussen 8 en 12 jaar kunnen in het MAS een sportieve workshop volgen. Museumnacht is gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Diamantmuseum op twee locaties
Het pop-upmuseum van Diamond Friends Forever is een tijdelijk Diamantmuseum opgericht voor en door jongeren in jongerencentrum Kavka. You on Stage richt er zijn podium op en brengt poëzie tot en met stand-upcomedy.

Afterparty
Na middernacht gaat het feest gewoon door. Gewapend met het polsbandje van Museumnacht kunnen fuifgangers nog tot in de vroege uurtjes doorgaan in museumcafé Ufo (naast FotoMuseum).

Praktisch

1 polsbandje = 16 musea + vervoer per pendelbus + afterparty. Info en tickets via www.museumnacht.be en bij Info Cultuur (Wisselstraat 12, 2000 Antwerpen, +32 (0)3 338 95 85). Voor een ticket betaalt u in de voorverkoop 7 euro. Op zaterdag kost een kaartje 8 euro. Jongeren -26 jaar betalen 1 euro en kinderen -12 jaar mogen gratis binnen. Het polsbandje geeft bezoekers bovendien nog tot en met eind augustus toegang tot alle deelnemende musea.

Alle info vindt u op de website van Museumnacht.

Roel Daenen