Festival 'Alles es Just' verenigt Manneken-Pis en Pogge

campagnebeeld Alles es Just

Komend weekend vindt in de Brusselse gemeente Schaarbeek de eerste editie van het festival 'Alles es Just' plaats. Met de gevleugelde woorden van Pogge, de Schaarbeekse volksheld par excellence, biedt dit driedaagse evenement een waaier van activiteiten aan rond het culinaire, volksculturele en artistieke erfgoed van de gemeente.

Pogge kreeg voor het eerst aandacht buiten de grenzen van het Brussels Gewest door een aantal activiteiten binnen het kader van Erfgoeddag 2012. Die waren goed voor een speciale vermelding van het kwaliteitscomité van Erfgoeddag én heel wat aandacht in de media. Ook zo in het eerste nummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed, jaargang 2013, waarin uitgebreid werd teruggeblikt op deze activiteiten. Die deelname aan Erfgoeddag zorgde overigens voor een vernieuwde aandacht voor cultureel erfgoed en dynamiek in de gemeente. Met een nieuw tentoonstellingsproject in december vorig jaar, dit keer rond het oeuvre van de Schaarbeekse beeldhouwer Louis Van Cutsem. De verkoop van het huis in de Gallaitstraat waarin het atelier van deze kunstenaar zich bevond, leidde ertoe dat heel wat objecten hun weg vonden naar het Sportimonium. En ten slotte schoot de Kriekenboomsage uit de startblokken.

Ook deze eerste editie van 'Alles es Just' maakt deel uit van de hernieuwde Schaarbeekse erfgoeddynamiek. Centraal staat de herdenking van de bouw van het Sportpaleis van Schaarbeek – precies 100 jaar geleden, met een fototentoonstelling gewijd aan het eerste publieke optreden van The Rolling Stones in ons land. Het festival belicht en verbindt een aantal betekenisvolle Schaarbeekse locaties, waaronder twee sterkhouders van het vloeibare erfgoed van de gemeente. In de onlosmakelijk met Schaarbeek verbonden kroeg Aux Trois Rois kunt u genieten van concerten en een expo rond Manneken-Pis, voor een namiddag vol festiviteiten kunt u dan weer terecht in de stokerij Fovel.

Vanzelfsprekend wordt op beide plekken de inwendige mens versterkt, met het lekkerste van wat Schaarbeek te bieden heeft. Want wie Schaarbeek zegt, zegt kriek! Kriekenboomsage, een initiatief van het lokale cultuurbeleid Schaarbeek, is uiteraard ook van de partij. Ongetwijfeld heel bijzonder wordt de plechtige uitwisseling tussen Pogge en Manneken-Pis, die op 26 oktober het Poggekostuum krijgt aangemeten.

Alle informatie over het festival 'Alles es Just', op 4, 5 en 6 oktober vindt u op www.allesesjust.be of op het telefoonnummer +32 (0)497 28 46 53. U kunt hier ook de flyer met alle activiteiten ophalen.

 

Roel Daenen
Brussel
Pogge
Schaarbeek
Manneken-Pis
Sportpaleis
Philippe Debroe
Evenement