Gespreksavond over de Canon van Vlaanderen

N. De Keyser (1836), De Slag der Gulden Sporen (Stedelijke Musea Kortrijk)

Bent u al ingeschreven voor het Groot Onderhoud, op 31 mei in Lamot, Mechelen? Een van de sessies gaat over de Canon van Vlaanderen. Als opwarmer kan u volgende week dinsdag naar een gespreksavond hierover.

Eind oktober 2020 werd de Canoncommissie voorgesteld, een negenkoppige expertengroep onder leiding van prof. em. Emmanuel Gerard. Deze zal de ‘Canon van Vlaanderen’ uitwerken, zoals aangekondigd in de Vlaamse Regeerverklaring.

Die Canon van Vlaanderen blijft de gemoederen beroeren. Na de lancering van een veelbesproken forum over de Canon organiseren de alumni van de opleiding geschiedenis van de UGent i.s.m. TAPAS/Thinking About the PASt en het Instituut voor Publieksgeschiedenis een gespreksavond over het nut ervan. Aan het woord komen sleutelfiguren uit verschillende sectoren waar het instrument een vooraanstaande rol kan spelen. Daarna gaat het publiek via dieptegesprekken in dialoog met de experten of, omgekeerd: gaan deze experten in dialoog met u, het publiek.

Panel experts

  • Canon in Nederland: Maria Grever, em. prof. Theoretische Geschiedenis en Historische Cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Onderwijs: Karel Van Nieuwenhuyse, hoofddocent Educatieve Master Cultuurwetenschappen en specialist vakdidactiek geschiedenis, KU Leuven
  • Hoger onderwijs en onderzoek: Jan Dumolyn, titularis Historische Kritiek UGent en lid van de Canoncommissie
  • Media: Lin Delcour, adjunct-netmanager één en Canvas
  • Herinneringseducatie: Christophe Busch, directeur van het Hannah Arendt Instituut
  • Inburgeringstrajecten: Sarah Leunis, directeur vorming bij Vlaams Agentschap Inburgering en Integratie
  • Cultureel erfgoed: Olga Van Oost, algemeen directeur FARO 

Waar: Pand, Onderbergen 1 Gent
Wanneer: dinsdag 19 april 2022, 20.00 - 22.00 uur (zaal toegankelijk vanaf 19.30 uur).
Deelnemen is gratis maar inschrijven is verplicht en kan via osgg@ugent.be.

Groot Onderhoud

Meer informatie over de sessie op het Groot Onderhoud vindt u elders op deze website. Gezien de maximumcapaciteit bijna bereikt is, raden we u aan niet lang(er) meer te wachten om in te schrijven. Het Groot Onderhoud, op 31 mei 2022 in Lamot, is gratis. 

Afbeelding: N. De Keyser (1836), De Slag der Gulden Sporen (Stedelijke Musea Kortrijk)

Roel Daenen