Help, een schenking! Wat nu?

Roger Somville. La chambre ou l'amour à Bruxelles - en saluant Félicien Rops, 1979. Encre de Chine sur papier (c) KBS

Recent schonken de erfgenamen van Roger Somville, de oprichter van de zogenaamde ‘mouvement realiste’, vijftien werken aan de Koning Boudewijnstichting. Dit soort schenkingen is vaak ingewikkeld én uitdagend voor alle betrokkenen. Een studiedag brengt inzicht en praktijkervaringen.

Want een schenking is niet altijd per se een geschenk. Omwille van de voorwaarden die de schenker stelt, de omstandigheden, het voortschrijdend inzicht, enzovoort. Bovendien hoort bij een schenking ook altijd een juridisch afsprakenkader, dat de beide partijen aan elkaar bindt. Ook als de inzichten en voorkeuren (o.a. door collectiemobiliteit en andere ontwikkelingen) veranderen. Kan er dan een mouw worden gepast aan die overeenkomst? En is die tot in de eeuwigheid van kracht? Hoe kunt u omgaan met de familie van de schenker, eens hij of zij er niet meer is?

U verneemt er meer over op de studiedag Eerste Hulp bij Schenkingen van Collecties en Verzamelingen, op 7 november in Herentals.

Monumentale expressieve stijl

De familie van de Belgische kunstenaar Roger Somville (1923-2014) schonk dus vijftien kunstwerken aan de Koning Boudewijnstichting. Daardoor wordt een staalkaart van het werk van een belangrijke vertegenwoordiger van de socialistisch geïnspireerde realistische beweging behouden. 

Somville ontwikkelde een monumentale expressieve stijl met sociale aspecten. Hoogtepunt hiervan zijn zijn grootse muurschilderingen zoals Notre temps in het Brusselse metrostation Hankar. Twee voorbereidende doeken voor deze muurschildering (La manifestante en Baigneuses de nuit) behoren tot de schenking en blijven volgens de wens van de schenkers in langdurige bruikleen bij de gemeenten Waterloo en Etterbeek. Ook de andere werken die in bruikleen zijn bij gemeenten en musea, blijven daar tentoongesteld (Tervuren, Etterbeek, Waterloo, Fondation van der Burch).

Naast een overzicht van de verschillende periodes uit zijn carrière (van 1958 tot 2000), geven de vijftien kunstwerken een beeld van de diverse picturale technieken die Somville hanteerde, waaronder olieverf, acrylverf, Oost-Indische inkt en pastel. Ook twee schotels in keramiek behoren tot de schenking. 

Foto: Roger Somville. La chambre ou l'amour à Bruxelles - en saluant Félicien Rops, 1979. Encre de Chine sur papier (c) KBS

Roel Daenen