Inschrijvingen Erfgoeddag 2012 afgesloten, eerste Kwaliteitscomité

Symbool van een douanier

Om het met de gevleugelde woorden van Julius Caesar te zeggen: Alea iacta est, de teerling is geworpen. Op maandagochtend heeft de coördinatiecel Erfgoeddag de inschrijvingsperiode van Erfgoeddag 2012 afgesloten. Zo'n vijfhonderd organisaties hebben zich aangemeld voor de nieuwe editie van Erfgoeddag - op 22 april 2012 in het teken van 'Helden'. Op 15 december vindt de eerste ronde van het Kwaliteitscomité plaats. Het is een eerste sleutelmoment in de procedure om deel te nemen.
Dit 'Kwaliteitscomité' heeft een belangrijke functie in de kwaliteitsbewaking van het evenement. Eerst en vooral worden activiteiten opgespoord die ofwel onvoldoende beantwoorden aan de Algemene voorwaarden van Erfgoeddag, ofwel onduidelijk geformuleerd zijn. De eerste ronde van het Kwaliteitscomité dient dus om deze voorstellen in kaart te brengen, en daarop te reageren.

Deelnemers die  vanaf vrijdag een mail van de coördinatiecel Erfgoeddag ontvangen, kunnen hun activiteit nog bijsturen. Zo'n boodschap betekent geenszins het einde van de wereld. De eerste ronde van het Kwaliteitscomité is vooral bedoeld om onduidelijkheden uit de weg te ruimen. Kandidaat-deelnemers die in hun gemeente, stad of regio een lokale coördinator hebben, kunnen bij hem of haar terecht voor raad. In de mail staat ook omschreven waar precies het schoentje knelt. Kandidaat-deelnemers die hierbij vragen hebben, kunnen vanzelfsprekend terecht bij de coördinatiecel Erfgoeddag.

Organisaties die geen mail hebben ontvangen n.a.v. het Kwaliteitscomité, hoeven niets te doen. Geen nieuws, is goed nieuws in deze.

Revisorperiode en definitief programma
De lokale coördinator kan voorstel(len) tussen 21 december 2011 en 23 januari 2012 nog bijsturen, via de revisorsite van Erfgoeddag. Kandidaat-deelnemers die  geen lokale coördinator hebben in de stad of gemeente, overleggen rechtstreeks met de coördinatiecel. Let wel, het is enkel de lokale coördinator die wijzigingen kan aanbrengen. Kandidaat-deelnemers kunnen via deze site niet inloggen, laat staan iets veranderen. Iedereen die heeft ingeschreven kan echter nog steeds zijn (of haar) gegevens raadplegen via de inschrijvingswebsite van Erfgoeddag.

De tweede ronde van het Kwaliteitscomité vindt plaats op 26 januari. Dan wordt definitief beslist over de opname van de voorstellen in het programma van de volgende editie van Erfgoeddag. Meer info over de rol en de opzet van het Kwaliteitscomité of de Algemene voorwaarden vind je op de website (zie ‘procedure’). Het is overigens ook tijdens deze tweede (en laatste) ronde van het Kwaliteitscomité dat de ‘Speciale vermeldingen’ worden toegekend. Organisaties die zo’n vermelding in de wacht slepen, worden hiervan snel verwittigd.

Voor het verdere verloop van de voorbereidingen van het evenement kan u terecht op de website van Erfgoeddag.

Roel Daenen