Kuifje in Congo: nieuw boek en debat

Kuifje in Congo (c) Moulinsart

De aandacht voor (de omgang met) ons koloniaal verleden lijkt de voorbije jaren steeds groter te worden. Zo verschijnt donderdag het nieuwe boek Les Tribulations de Tintin au Congo.

‘Kolonisatie’ en ‘dekolonisatie’, het zijn twee begrippen die de voorbije jaren en maanden de publieke opinie beroeren. Denk aan de Canvas-reeks De Kinderen van  de Kolonie en het bijhorende boek, het 'Dekoloniseer'-themanummer van rekto:verso, de restitutieproblematiek (zie ook het jongste nummer van faro), en nog veel meer. Een van de aanleidingen van die aandachtsgolf is ongetwijfeld de recente (her)opening van het Africamuseum in Tervuren, na jaren van restauratie en herinrichting. Het oude koloniale ‘uitstalraam’ was dringend toe aan een inhoudelijke en vormelijke update.

En ook Tintin au Congo/Kuifje in Congo, allicht de bekendste strip uit de koloniale periode, wordt tegen het licht gehouden. Bij Casterman verschijnt donderdag Les Tribulations de Tintin au Congo van Hergé-expert Philippe Goddin. Naar aanleiding van die publicatie organiseert de uitgeverij op donderdag 10 januari om 13.30 uur een debat in het stadhuis van Brussel, met:

  • Barly Baruti, een Congolese cartoonist
  • Alain Berenboom, bekende advocaat
  • Daniel Couvreur, journalist bij Le Soir
  • Philippe Goddin, auteur
  • Kalvin Soiresse Njali, collectif Mémoire Coloniale
  • Roel Daenen, FARO

Olivier Rogeau (Le Vif) modereert.

Het debat (in het Frans) is gratis. Reservatie is verplicht, via: tintin90@moulinsart.be

Illustratie: Hergé, Tintin au Congo (c) Moulinsart

Cover nieuw boek Les Tribulations de Tintin au Congo
Roel Daenen