Luther op Klara

Een speelse Martin Luther

Op 31 oktober is het precies vijfhonderd jaar geleden dat Martin Luther zijn beroemde 95 stellingen aan de kerkdeur van Wittenberg spijkerde. Radiozender Klara wijdt een week lang aandacht aan zijn gedachtegoed.

Duitsland is al een jaar helemaal in de ban van de herdenking. Er zijn een stapel nieuwe boeken, expo’s, gastronomische menu’s, Playmobil-mannetjes en - u houdt het niet voor mogelijk - zelfs Luther-badeenden op de markt gebracht.

Luther zelf was niet voor één gat te vangen. Hij kon zowel weifelend als twijfelend zijn, overgeleverd aan wanhoop en melancholie als furieus, ziedend, witheet van woede. De radioreeks op Klara wil onderzoeken wat ‘Luther’ vandaag nog betekent “in deze zogenaamd rationele tijden? Zijn wij, kinderen van de Verlichting, wel vrije mensen en zijn er parallellen met het radicalisme van toen en het fundamentalisme vandaag?”

Pat Donnez nodigt elke dag op Klara kritische stemmen uit om in de geest van Luther het hartstochtelijk eens en oneens te zijn met elkaar. Met o.m. kerkhistoricus Wim François, theologen Sabine Hiebsch en Dick Wursten, de Amerikaanse kenner Craig Harline, godsdienstpsycholoog Herman Westerink, filosoof Dominiek Hoens en filosoof Ger Groot. Van maandag 30 oktober tot en met donderdag 2 november 2017, van 17.00 tot 18.00 uur op Klara.

Lees ter voorbereiding ook het artikel van Aaldert Prins, ‘Luther in de Lage Landen. Protestants-evangelisch erfgoed voor dummies’, in de jongste editie van faro. Dan weet u meteen ook welk erfgoed Luther en zijn volgelingen hebben nagelaten in ons land.

Roel Daenen