Museum Marc Sleen uit de startblokken!

Marc Sleen | Nero | Het spook van de ZandstraatBrussel is sinds 18 juni 2009 een museum rijker: het Marc Sleen Museum. Het bevindt zich in de Zandstraat, in de (volledig gerenoveerde) gebouwen van La Presse Socialiste, rechttegenover het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal, ook wel bekend als het 'Stripmuseum'.

De Zandstraat is een plek met geschiedenis. Hier klopte voor de aanleg van de Noord-zuidas het krantenhart van het land. Grote dagbladen als Le Peuple, La Cité, Het Nieuws van de Dag, De Nieuwe Gids en, iets verderop, Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure, hadden hier hun stek. Het was vlak naast het nieuwe museum, dat de jonge Marcel Honoree Nestor Neels (°1922) in 1947 voor De Nieuwe Gids Nero creeërde. Op dat moment zat hij al zo'n drie jaar in het vak. In 1944 kwam hij in dienst van De Standaard als politiek karikaturist. En terzelfdertijd begon hij aan de stopcomic De avonturen van Neus. In juni 1945 gingen De avonturen van Tom en Tony van start in Ons Volkske, gevolgd door Stropke en Flupke. En Sleen bleef maar reeksen uit zijn mouw schudden: Pollopof (1946), Joke-Poke (1950), Doris Dobbel (1950), Oktaaf Keunink (1952), De lustige kapoentjes (1950) en Piet Fluwijn en Bolleke (1957).

Maar dé succesreeks bleek uiteindelijk Nero. Eigenlijk was Nero aanvankelijk de sympathieke side-kick van Dectectief Van Zwam. In 'Het Geheim van Mastuoka', het eerste album, heet Nero gewoon zelfs 'mijnheer Schoonpaard' (of, met een kleine variatie: Schoonbaard). De rest is geschiedenis: meer dan 200 albums, het Guinness book of Records,... 

Het nieuwe museum biedt een fascinerende inkijk in de geschiedenis van dit 'dagbladverschijnsel' en het leven en werk van een van de meest succesvolle Vlaamse stripauteurs. Daarnaast biedt het ook onderdak aan Sleens enorme archief. Het is de bedoeling dat dit archief middels thematische tentoonstellingen geleidelijk wordt ontsloten.

Info:
Marc Sleen Museum, Zandstraat 31-33, 1000 Brussel
Tel. +32 (2) 219 19 80, e-mail visit@marc-sleen.be, website

Lees meer (Persdossier):

Roel Daenen
cultuur van alledag
strips
beeldcultuur
Opening / lancering