Op zoek naar een invulling van uw ‘Helden’-Erfgoeddag?

Detail campagnebeeld Erfgoeddag 2012, Helden

Inspiratiedag en infosessies zetten u op weg. Deze ontmoetingsmomenten passen in het engagement van de coördinatiecel Erfgoeddag om kandidaat-deelnemers mee op de sporen te zetten.

Inspiratiedag
Naast de inspiratiegids trok de inspiratiedag op 6 oktober volop de kaart van de verdieping. En dat begon zoals het hoort, namelijk met een aandachtige studie van het onderwerp. Deze dag was opgevat als een ‘stoomcursus’ over de geschiedenis van het kijken naar, de productie van en de functies van helden en heldinnen, van de vroege middeleeuwen tot op heden.

Wakkere geesten hebben terecht opgemerkt dat de roepnaam van deze editie van Erfgoeddag, ‘Helden’, een mannelijk meervoud is –  wat een uitsluiting van alle vrouwelijke helden, heldinnen dus, zou kunnen betekenen. Met haar lezing ‘Vrouwelijke helden: een contradictio in terminis?’ wierp Geraldine Reymenants (Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen) de vraag op hoe het komt dat heldinnen lange tijd onder de radar bleven van – veelal mannelijke – decision makers op maatschappelijk, politiek en historiografisch vlak. Marnix Beyen (Universiteit Antwerpen) hield met zijn lezing ‘Alleen nog maar een straatnaam. De vergeten helden van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog’ een ogenschijnlijk onschuldig fenomeen tegen het licht: de straatnamen.

In zijn lezing ‘Van Jambe-de-Bois tot Jan van Speijk. Wil de echte held van 1830 nu opstaan?’ analyseerde Jeroen Janssens (Erfgoedcel Kempens Karakter) het nut en de vele functies van de helden van de Belgische Revolutie. En met Wim Van Anrooij (Universiteit Leiden) sneden we de middeleeuwen en een flink stuk van de Nieuwe Tijd aan. In zijn bijdrage ‘Voorbeelden voor ridders en burgers. De  Negen Besten in de Nederlanden en Europa (1300-1700)’ maakte het publiek kennis met de duurzaamheid van een set van negen voorbeeldige figuren, die eeuwenlang als voorbeeld naar voren werden geschoven.

Infosessies
Bijna tweehonderd erfgoedwerkers woonden tussen 10 en 17 oktober de infosessies over Erfgoeddag 2012 bij. Museum-, archieven-, erfgoedbibliotheekwerkers schoven samen aan tafel met vertegenwoordigers van socioculturele verenigingen, heemkringen en erfgoedcellen. Het doel? Samen van mening wisselen over de invulling van het thema ‘Helden’. Daartoe trok de Coördinatie Erfgoeddag achtereenvolgens naar het Galloromeins museum te Tongeren, het Sportimonium (Hofstade), de Vlaamse Opera (Gent), Kortrijk 1302 (Kortrijk), het Rubenianum (Antwerpen) en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis (Brussel). Overal kregen de deelnemers een intro in het thema ‘Helden’, gevolgd door een beknopte uitleg over de procedure en zaken waarop u als kandidaat-deelnemer zoal moet letten. Zo is een van de nieuwigheden voor deze editie dat u  als kandidaat-deelnemer ook activiteiten kan voorstellen die te maken hebben met erfgoedzorg. Dat is alles wat met behoud, beheer en collectiemanagement te maken heeft. Tijdens het tweede deel werden de deelnemers uitgenodigd om samen na te denken over mogelijke activiteiten. Welke ideeën al deze mensen samen hebben bedacht, leest u in de bijlage die u kan downloaden op de website van Erfgoeddag.

Als u zelf nog ideeën, projecten of interessante wetenswaardigheden over ‘Helden’ heeft, neem dan zeker contact op met de coördinatiecel van Erfgoeddag. U vindt op de website van Erfgoeddag (onder de tab ONTMOETINGEN) alle presentaties en de bijhorende samenvattingen. Inschrijven voor Erfgoeddag 2012 kan nog t/m 11 december 2011.

Roel Daenen