Podcasttip | 22 april 1915

De brief van Angèle Plouvier bereikte nooit haar echtgenoot Georges Lamour. Privécollectie Dominique Vitale

22 april 1915 markeert een gitzwarte pagina in de geschiedenis. Die dag werd voor het eerst een chemisch massavernietigingswapen gebruikt: chloorgas. Een vierdelige podcast van het In Flanders Fields Museum brengt een indringend, hartverscheurend verhaal. 

Het In Flanders Fields Museum brengt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in België. Ooggetuigenverslagen van toen brengen de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog vanuit het perspectief van de gewone mens: soldaat, burger, kind en volwassene. Buiten de museummuren maken monumenten, begraafplaatsen en relicten in het huidige landschap het oorlogsverleden tastbaar. 

De eerste podcastreeks van het museum wil die historische en geschreven bronnen verbinden met het landschap vandaag. Aanleiding hiervan is de tijdelijke tentoonstelling For Evermore. Begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog.

Doodgewone mensen op het grote wereldtoneel

Op 22 april 1915 werd bij Ieper voor het eerst chloorgas gebruikt. De podcast 22 april 1915 brengt de lotgevallen van een aantal betrokkenen opnieuw tot leven voor, tijdens en na die dag. Het is een documentair luisterverhaal met acteur Sebastien Dewaele als verteller en Pieter Trogh, wetenschappelijk medewerker van het museum, als gids. Piet Chielens, oud-directeur en vrijwilliger van het museum, zorgt voor extra duiding. Het uitgangspunt is, zoals Chielens uitlegt in het afscheidsinterview dat faro met hem had, het menselijke aspect. Geen "groot oorlogsnarratief", maar wel het antwoord op de vraag hoe het "doodgewone mensen vergaat op het wereldtoneel."

Een portretfoto van Angèle Plouvier. Privécollectie Dominique Vitale

Twee van die doodgewone mensen waren de Franse militair Georges Lamour en zijn vrouw Angèle Plouvier (zie hiernaast). Lamour bevond zich op 22 april 1915 in het oog van de storm, letterlijk. Hij overleefde die noodlottige dag niet. Zijn echtgenote, onwetend over zijn lot, bleef hem trouw schrijven. Haar brief van 24 april 1915 bereikte echter nooit zijn bestemming. Op de envelop kleefde een etiket met de boodschap ‘retour à l’envoyeur, destinataire introuvable’. Plouvier dacht dat haar man was gevangengenomen, en daarom niets van zich kon laten horen.


Deze podcast kwam er, zoals gezegd, naar aanleiding van de tijdelijke tentoonstelling For Evermore. Begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog. Die staat stil bij de Commonwealth, Franse, Belgische, Duitse en Amerikaanse begraafplaatsen. Die herbergen niet alleen de geschiedenis van de doden die er zijn begraven, ze hebben ook een eigen verhaal te vertellen: over hun ligging, hun totstandkoming en geschiedenis, hun aanleg en architectuur. De presentatie combineert unieke objecten en persoonlijke verhalen. Nog tot 18 februari 2024 te bezoeken in het In Flanders Fields Museum.

Alle info over de podcast en waar u de vier delen kunt beluisteren vindt u op de website van het museum.

Opsporing verzocht!

Kent u zelf interessante erfgoedpodcasts, uit binnen- of buitenland? Of heeft u uw sporen al verdiend met een of meerdere productie(s)? Of nog, heeft u plannen in die richting? Laat het ons dan weten. We signaleren het hier met plezier. Dank alvast!

Nog toekomstmuziek:

  • We broeden op een collegagroep over en met podcastmakers uit onze sector. Dan leert u uit de eerste hand van de ervaringen van collega's.
  • En, heet van de naald: we timmeren momenteel volop aan de eerste FARO-podcast. Die mag u binnenkort verwachten. U verneemt het via deze website en de nieuwsbrief.

Foto's: De brief van Angèle Plouvier bereikte nooit haar echtgenoot Georges Lamour (bovenaan) en een portretfoto van Angèle Plouvier (onderaan). Privécollectie Dominique Vitale

Roel Daenen